Stiltecoach Mirjam van der Vegt: 'Ik leefde van kick naar kick'

in Mediatips

Tot haar burnout, ruim zeven jaar geleden, leefde schrijfster en stiltecoach Mirjam van der Vegt van kick naar kick op adrenaline. De burnout maakte dat zij met 'stilte' aan de slag ging. Komende week ligt de glossy 'Stil', die ze samen met vormgever Margreet Kattouw maakte, in de boekhandel.

Zelf begint Mirjam tegenwoordig de dag met een stukje Bijbellezen en het aansteken van een kaarsje.  Ze groeide op in een vrijgemaakt-gereformeerd milieu, waar het gevoel werd uitgeschakeld, 'omdat het om geloof ging'. Al jong besefte ze dat dat niet klopte: 'God werkt niet alleen door je verstand, maar ook door je gevoel'.

Later ontdekte ze naast verstand en gevoel ook het lichaam. 'Ik liep mezelf kapot. Ik leefde al jaren op het randje en nam dan wat rust om mijn leven vol te houden. Pas tijdens mijn burnout leerde ik te luisteren naar de signalen van mijn lijf. Ik had bijvoorbeeld een hoge ademhaling, net als veel mensen. Dat is een teken van onrust; er is geen ruimte in je geest maar ook niet in je lichaam, en dus kun je slecht ontvangen'.

Mensen durven vaak niet stil te worden omdat ze bang zijn voor hun angsten. 'Die belemmeren je om vrij te leven. Maar achter elke angst zit een verlangen. Zoek dat op en ga dat uitleven', aldus Mirjam in Onderweg. In haar recente boek 'Durf te leven' beschrijft ze hoe ze door haar eigen angst heen moest na een ongeluk in 2013, waarbij haar auto over de kop sloeg.

Meer informatie over uitgaves en het downloaden van de gratis Anti Angstposter kan via www.mirjamvandervegt.nl.

Beluister het gesprek van zaterdag 4 oktober met Mirjam in het Radioprogramma 'Onderweg'
EO Geloven sprak met Mirjam over angsten en verlangens. Bekijk de video hier.

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons