Rouwen om verdronken vluchtelingen op weg naar Europa

Gedenkdienst in Amsterdam voor mensen die in Middellandse Zee omkwamen

in Christelijk Nieuws

Vandaag is de rouwadvertentie zoals op de foto in een aantal grote dagbladen te zien: een uiting van ontzetting en schaamte voor het omkomen van de mensen die - op weg naar Europa - verdronken zijn in de Middellandse Zee. Zondag 2 november is er een gedenkdienst voor hen in Amsterdam.

Het initiatief komt van een aantal christelijke organisaties, waaronder de Protestantse Diaconie, het Noëlhuis en het rooms-katholieke Dekenaat in Amsterdam. Recent is de wereld getuige geweest van de verdrinkingsdood van honderden Afrikaanse vluchtelingen die tijdens hun vlucht naar Europa omgekomen zijn op de Middellandse Zee.

De rouwtekst in de advertentie komt uit Jesaja 49:16: Jouw naam blijft geschreven in de palm van Mijn handen, onuitwisbaar...

Cijfers
Volgens cijfers die zijn verzameld door ‘United Against Racism’ gaat het sinds eind jaren ’90 zelfs om ruim duizend doden per jaar, in sommige jaren zelfs dubbel zoveel. Een belangrijke oorzaak is het strenge migratiebeleid van de EU dat vluchtelingen dwingt risicovolle routes te nemen.

Gebed en directe actie
"Mensen die op zoek zijn naar een beter en veiliger leven, verdrinken in zee of komen op andere manieren onderweg om. Naamloos, in stilte." valt te lezen op de website van het Noëlhuis. Het Noëlhuis is een leefgemeenschap in Amsterdam Zuidoost met een levensstijl die gebaseerd is op eenvoud, gastvrijheid, gebed en directe actie voor een betere samenleving. De gemeenschap is ontstaan vanuit de Catholic Workerbeweging in de Verenigde Staten.

Herdenking
De betrokken organisaties zijn ontzet door bovenstaande en hebben daarom de handen ineengeslagen: op Allerzielen, zondag 2 november, vindt om 18 uur op de steiger voor museum De Hermitage in Amsterdam een herdenking plaats voor de overledenen aan de Europese buitengrenzen.

Bij de herdenking nemen verhalen van omgekomenen een belangrijke plaats in. De herdenking wordt georganiseerd door de Catholic Worker Amsterdam en het Wereldhuis van de Protestantse Diaconie.

Indringende documentaire
Voorafgaand aan de herdenking wordt op de zolder van de Protestantse Diaconie (enkele minuten lopen van de Hermitage) de indringende documentaire ‘Borders’ getoond. Documentairemaakster Jacqueline van Vugt reisde langs alle grenzen die Afrikaanse asielzoekers passeren tijdens hun lange tocht naar Europa. Ze laat de ontberingen onderweg zien – en de ijskoude ontvangst in Europa. Jacqueline van Vugt zal na afloop in gesprek gaan met het publiek over de documentaire.

 Programma:
15.30 uur: inloop in de zolder van de Protestantse Diakonie, Nieuwe Keizersgracht 1a.
15.45 uur: vertoning van de documentaire ‘Borders’
17.15 uur: nagesprek met Jacqueline van Vugt, maakster van de documentaire
18.00 uur: start herdenking op steiger voor de Hermitage o.l.v. Jan Stuyt SJ, voormalig coördinator van het vluchtelingenwerk van de jezuïeten in Europa m.m.v. het koor van de Evangelische Broederschap

Bron: Noëlhuis / Foto: foto van dagblad Trouw

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons