Paus sluit buitengewone synode af

in Christelijk Nieuws

Paus Franciscus heeft zondag op het Sint Pietersplein de buitengewone synode over het gezin afgesloten met een toespraak voor ongeveer 70.000 gelovigen. Daarin vertelde hij dat de kerk niet bang moet zijn voor verandering en nieuwe uitdagingen.

"God is niet bang voor nieuwe dingen. Daarom blijft Hij ons altijd verrassen. Hij opent onze harten en leidt ons door het onbekende", sprak hij zijn publiek toe. "De Rooms-Katholieke Kerk heeft geen tijd te verliezen om open wonden te dichten en hoop te geven aan zo velen die hun hoop verloren hebben."

Die uitspraken zijn opvallend, want zaterdag bleek uit de conclusies dat de door de paus gewenste meer open houding ten opzichte van homoseksuelen niet doorgaat. Uit cijfers die het Vaticaan naar buiten bracht blijkt dat meer dan de helft van de 191 bisschoppen met wie hij sprak akkoord ging met de hervormingen, maar de benodigde tweederde meerderheid niet werd gehaald. Toch roemde de paus de open- en eerlijkheid van zijn gesprekspartners.

Een week geleden leek het er juist nog op dat ook voor homoseksuelen plek was in de kerk. Paus Franciscus liet al laten weten dat hij de conclusies van de bisschoppen overneemt en niet alsnog met een eigen document komt.
 
Bron & foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons