Paus: levenslang is verborgen doodstraf

Christenen moeten strijden voor afschaffing doodstraf

in Christelijk Nieuws

"Alle christenen zijn opgeroepen te strijden voor de afschaffing van de doodstraf". Dit heeft paus Franciscus donderdag gezegd tijdens een toespraak voor de Internationale Strafrechtsvereniging. Tevens haalde het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk uit naar levenslange celstraffen. Die komen volgens de kerkvorst neer op "een verborgen doodstraf", aldus Italiaanse media.

(imported body)

Franciscus herinnerde eraan dat de Staat Vaticaanstad onlangs levenslang uit het wetboek van strafrecht heeft geschrapt. In veel West-Europese landen worden tot levenslang veroordeelden na zo'n 20 jaar vervroegd vrijgelaten. Nederland is daar een uitzondering op: levenslang is echt levenslang. In een klein aantal gevallen wordt bij koninklijk besluit gratie verleend.

De paus keerde zich ook tegen bepaalde extra beveiligde gevangenissen. Die kunnen neerkomen op "een manier van marteling", als contacten met andere menselijke wezens worden ingeperkt. Franciscus wijst op studies die aantonen dat de omstandigheden in extra beveiligde gevangenissen kunnen leiden tot psychisch lijden, zoals paranoia, angsten en depressies.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons