Pakistaanse Malala (17) wint Nobelprijs voor de Vrede

"Ik ben gespaard om andere mensen te helpen"

in Christelijk Nieuws

De Nobelprijs voor de Vrede is dit jaar toegekend aan de Pakistaanse Malala Yousafzay en Indiër Kailash Satyarthi. Dat heeft het Noorse Nobelcomité vrijdag in Oslo bekend gemaakt. De twee zijn onderscheiden voor hun "strijd tegen de onderdrukking van jongeren en voor het recht van alle kinderen op onderwijs". Malala is de jongste Nobelprijs-winnaar ooit.

Malala (17) werd in oktober 2012 beschoten door militanten, omdat ze op de website van de BBC een weblog bijhield. Daarin schreef ze onder meer over de geweldidagheden die door de Taliban worden gepleegd. Bij de aanslag bleef een kogel achter in het hoofd van Malala, die later operatief werd verwijderd in een Pakistaans ziekenhuis. Later vestigde het gezin zich in Engeland, waar Malala verder kon herstellen. In februari 2013 mocht ze het ziekenhuis verlaten: "Je kan zien dat ik leef. Ik kan praten, ik kan jullie weer zien. Het is door jullie gebeden dat ik nog leef. Van mannen, vrouwen tot kinderen; jullie hebben allemaal voor me gebeden en het voelt alsof dit mijn tweede leven is. Mensen hebben gebeden tot God voor mijn genezing en ik ben gespaard voor een reden: Om m'n leven te gebruiken om andere mensen te helpen."

Malala werd na haar herstel een internationaal bekend pleiter voor rechten van kinderen en meisjes in het bijzonder. Ze kreeg diverse internationale onderscheidingen, onder meer de Europese Sacharovprijs. In Nederland kreeg ze de Internationale Kindervredesprijs 2013 uitgereikt.

Op 24 mei jl. was Malala in Middelburg bij de uitreiking van de Four Freedoms Awards. "Voor mij is vrede niet alleen dat er geen oorlog is, maar vooral dat er geen angst is." Ze noemde de angst voor terrorisme ,,erger dan de vrees voor een traditionele oorlog. Je weet niet wanneer jij of je familie op de korrel worden genomen. De dood achtervolgt je als een schaduw."

Het comité kon dit jaar kiezen uit 278 kandidaten, het hoogste aantal ooit. Dat waren onder anderen paus Franciscus, VN-topman Ban Ki-moon, de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden en de Congolese arts Denis Mukwege (die slachtoffers van verkrachting bijstaat).

Bron: NU.nl

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons