Oudste Bijbeltekst ontdekt door Amsterdamse wetenschapper

Hebreeuwse Bijbelrol lag al 7 jaar in museum in Jeruzalem

in Geloven

Een Hebreeuwse Bijbelrol die al 7 jaar te zien is in het Israël-museum in Jeruzalem, is het oudste handschrift met de officiële tekst van een deel van de Bijbel. Dat heeft Paul Sanders ontdekt, die als oud-testamenticus is verbonden aan de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam. De rol bevat grote stukken uit Exodus, het tweede boek van het Oude Testament.

(imported body)

Sanders kwam het zogeheten Ashkar-Gilson-handschift op het spoor via de website van het museum. Hij raakte geïnteresseerd, toen hij las dat de rol al in de 7e of 8e eeuw na Christus is geschreven. Tot nu toe moesten Bijbelonderzoekers het doen met handschriften die uit de 10e eeuw of later stammen. Sanders belde naar het museum en toen hij hoorde dat nog niemand over de rol had geschreven, ging hij aan de slag.

Lied van Mozes
De oude rol is helaas niet meer compleet, maar bevat nog wel grote stukken van het bijbelboek Exodus. Deze stukken zijn veel beter bewaard dan de oude Dode Zeerollen. Op de rol staat ook het bekende Lied van Mozes (Exodus 15), gezongen na de doortocht door de Rode Zee. Sanders ontdekte dat het lied in de rol in een bijzondere vorm geschreven is, met afwisselend stukjes tekst en brede spaties.

De oud-testamenticus is tot de conclusie gekomen dat de schrijvers die later de Hebreeuwse tekst van de Bijbel keer op keer overschreven, vermoedelijk van de Bijbelrol gebruik hebben gemaakt. Het blijkt namelijk dat unieke details in de rol precies zo in latere handschriften voorkomen. Sanders heeft zijn bevindingen gepubliceerd in het gerenommeerde onlinetijdschrift Journal of Hebrew Scriptures.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons