Onrustig weekend Israël

Jordanië gepikeerd op Israël, busverbod Palestijnen en tweede dode aanslag

in Christelijk Nieuws

Jordanië heeft Israël zondag gewaarschuwd dat het 20 jaar oude vredesverdrag tussen beide landen onder druk staat door de aanhoudende bouw van Joodse nederzettingen in bezet gebied.

Ook de pogingen om de religieuze status van een belangrijk islamitisch heiligdom in Jeruzalem te veranderen, stuit Jordanië tegen de borst. ,,Al deze acties zijn in strijd met het internationale recht en met het internationaal humanitair recht en als er niets veranderd, zal het verdrag in gevaar komen", aldus Walid Obeidat, de Jordaanse ambassadeur in Israël. Rechtse Israëli's zouden een plein in de buurt van de al-Aqsa moskee in Jeruzalem heilig willen verklaren voor joden vanwege twee tempels. De al-Aqsa moskee geldt als het belangrijkste heiligdom voor moslims, na de Ka'aba in Mekka en de Moskee van de Profeet in Medina.

Onrustige week
De waarschuwing van Jordanië komt na de week waarin een Palestijnse man met een auto inreed op mensen bij een metrostation in Jeruzalem. Een drie maanden oude baby was woensdag al om het leven gekomen door wat de politie een terroristische aanslag noemde. Zondag overleed een 22-jarige vrouw uit Ecuador die in Israël was als toerist. Daarmee komt het aantal dodelijke slachtoffers door de aanslag op twee. De dader is door de politie doodgeschoten.

Busverbod
Zondag werd ook bekend gemaakt door het Israëlische ministerie dat Palestijnen vanaf volgende maand geen Israëlische bussen op de bezette Westelijke Jordaanoever meer mogen gebruiken. Bewoners van de illegale Joodse nederzettingen in bezet gebied hadden op de maatregel aangedrongen, naar eigen zeggen om veiligheidsredenen.

De Israëlische mensenrechtenorganisatie Betselem daarentegen rept over ,,rassenscheiding''. Honderden Palestijnen reizen elke dag naar Israël om daar te werken, meestal in de bouw. Zij keren dezelfde dag naar huis terug. Zij moeten nu vanaf de grens naar alternatief vervoer zoeken.

Aanvulling maandag 11:00:
Israël wil 1000 woningen bouwen in Oost-Jeruzalem. Dat kondigde de regering van premier Benjamin Netanyahu maandag aan. De bouw is omstreden, omdat het Arabische deel van Jeruzalem geannexeerd gebied is. Toch zegt het land dat de nieuwe Joodse nederzetting ook voor de Palestijnen is.

De Palestijnse inwoners van Jeruzalem klagen dat ze zelden vergunningen krijgen om huizen te bouwen in het gebied.

Eerder deze maand presenteerde Israël soortgelijke plannen in de wijk Givat Hamatos. Dat leidde tot veel kritiek uit het buitenland. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans noemde de plannen een bedreiging van een mogelijk vredesakkoord.

Bron: ANP / Foto: ANPFoto

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons