Nederlanders doen al eeuwenlang aan naastenliefde

Tentoonstelling 'Ik geef om jou' in Catharijneconvent Utrecht

in Mediatips

De Bijbelse oproep ‘Heb je naaste lief als jezelf’ heeft het ver geschopt: het is zelfs een universele leefregel geworden, vindt het Utrechtste Catharijneconvent. Een waarde die terug te zien is in de Nederlandse geschiedenis. De gevarieerde tentoonstelling 'Ik geef om jou' laat museumbezoekers kennismaken met kunst en uitingen van naastenliefde door de eeuwen en religieuze stromingen heen.

Want hoe deden en doen we dat eigenlijk: onze naasten liefhebben? Museum Catharijneconvent neemt hiervoor het Latijnse begrip Caritas, naastenliefde of liefdadigheid, als uitgangspunt. De zeven Werken van Barmhartigheid spelen hierbij een belangrijke rol. Via startpunt de Middeleeuwen kom je langs schilderijen van Pieter Breughel II, Lucas Cranach en Paulus Moreelse, maar zie je ook de kleding van een vondeling, een zestiende-eeuwse broodtafel. Zo kom je via zes tentoonstellingszalen terecht in het heden.

Daklozen, verslaafden en vluchtelingen
Want hier en nu zijn er honderdduizenden mensen in Nederland die voor elkaar zorgen. Begin september stond Nederland in het teken van 'zorg voor elkaar', met oog voor vrijwilligers, mantelzorgers en zorgverleners. Ook het Catharijneconvent besteedt hier aandacht aan. Op de tentoonstelling kun je in gesprek gaan met ervaringsdeskundigen die hun ervaringen willen delen. Ook voormalig daklozen, verslaafden en vluchtelingen vertellen hun verhaal.

Foto en app
Ben je na de tentoonstelling geïnspireerd geraakt en wil je zelf een daad van liefdadigheid doen? Er zijn diverse maatschappelijke organisaties die werken met vrijwilligers te vinden. Maar je hebt ook de mogelijkheid om een foto te maken en deze door te sturen naar iemand om wie je geeft. Voor de mensen die van wandelen houden is er een speciale stadswandeling door Utrecht met als thema 'naastenliefde in de stad'. Gratis te downloaden als app voor op je eigen smartphone.

Jezus als voorbeeld
Al noemt het museum de Bijbel als basis voor het naastenliefdeprincipe, er zijn geen voorbeelden van naastenliefde uit het leven van Jezus, christenen of Joden. Begrijpelijk overigens, het museum presenteert zich als nationaal museum voor christelijke kunst en de geschiedenis van de gehele christelijke cultuur "in Nederland".

Bron: Catharijneconvent Utrecht

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons