Level 5: Kerk Binnenstebuiten

Maak ons hart onrustig

in Geloven

Waar maak jij je nog boos om? Deze week gaat het bij Kerk Binnenstebuiten om oprechte verontwaardiging over wat er mis is in deze wereld.

Opdracht
Speel deze opdracht voor je als groep bij elkaar komt!
We kunnen het hele systeem niet veranderen, we zijn slechts een radertje in de machine; een ander systeem creëren is ook niet de bedoeling. Hoe kun je zand zijn in de machine als het systeem oneerlijk is geworden? Doe onderzoek naar één van deze onderwerpen: slaven - kindslaven - prostitutie - armoede - banken of kies zelf een thema. Mail je medespelers een kort verslag wat voor oneerlijke systemen je gevonden hebt over dat onderwerp.
 
1. Koffie
Uiteraard eerlijke koffie! Probeer ook snacks te zoeken die slaafvrij en milieuvriendelijk zijn geproduceerd.
 
2. Lees
Lees de samenvatting van het hoofdstuk uit Roald Schaaps boek.
 
Onrust leren
Toen ik jaren geleden in een depressie terechtkwam, heb ik ervaren wat het is om onrustig te zijn. Ik sliep slecht, had nekpijn en sociale ontmoetingen waren lastig voor me. Het voelde alsof God me niet langer wilde laten vluchten voor de pijn. Alsof Hij mij de pijn gunde.
 
In de eerste maanden vond ik God een sadistische God die me blootstelde aan de pijn terwijl ik niet weg kon.
Ik was overgeleverd aan een klein beetje hoop: ik voelde Jezus dichtbij komen in de pijn. Dat was het enige lichtpuntje. Ik heb de hard way moeten leren dat God er niet is om een quick fix te geven.
 
Uiteindelijk heeft dat me gevormd. Ik heb mijn angsten samen met God in de ogen mogen kijken. Ik heb gedurende de vijf jaar depressie geleerd te accepteren wat ik niet kan veranderen en tegelijkertijd moed te houden en te blijven oefenen. Nu denk ik dat ik in die moeilijke tijd dingen heb geleerd die ik niet had kunnen leren in een vredig, comfortabel, vluchtend bestaan.
 
De hel
In mijn depressie heb ik zo intens mogen ervaren dat Jezus all the way is gegaan aan het kruis en tot in de hel is gegaan voor mij. Verder dan ik had durven vragen. En dat is wat ik blijkbaar nodig had in de hel van mijn depressie. In die periode had ik vaak het beeld voor ogen van Jezus die bij mij in de hel durfde te zitten. Langzaam is daar de angst voor mijn hel weggeëbd en groeide er vertrouwen dat ik kon blijven staan te midden van mijn heftige emoties.
 
Het koninkrijk leren herkennen
Toen ik jarenlang in kerken rondwandelde en een soort conferentiechristen was geworden, en ik het christelijke domein gaan zien als het koninkrijk van de hemel. Dat waren de plekken waar vergeving, liefde, genezing en vreugde zichtbaar werden. Daar werd het koninkrijk gebracht. En wie tot geloof kwam, stapte binnen in het koninkrijk.
 
Dit concept ging me in de loop der jaren tegenstaan, omdat ik in Jezus een veel bredere opvatting over het koninkrijk proefde. Toen ik met een klein groepje christenen langsging bij ongedocumenteerden, kwam dat heel dichtbij. Eén jongen was uit een Afrikaans land gevlucht met zijn moeder, van wie later in Nederland bleek dat ze zijn moeder niet was. Daardoor werden zijn papieren hier in één klap ongeldig. Een andere jongen was gevlucht uit Afghanistan in de oorlog en heeft hier een jaar op straat geleefd.
 
Terwijl ze vertelden hoe ze door Nederland gevangengezet zijn of opnieuw opgejaagd werden en hoe zij hun strijd ervoeren om als mens erkend te worden, spatte mijn westerse hier-is-alles-goed-geregeld-bubbel uiteen. De veilige wereld waarin ik leefde, het comfort en de onverschilligheid werden ontmaskerd. In één klap werd duidelijk dat ik in een schijnwereld heb geleefd. Een wereld waarin ik blind was. De onmacht die ik bij de jongens voelde en de woede die bij mij bovenkwam, zetten iets in beweging. Ik kon niet langer mijn ogen sluiten en naarmate de woede groter werd, groeide er ook drang om iets te gaan doen.
Iets doen, dat is wat ik wilde.
 
Maar wat kon ik doen? En als ik wat wilde ondernemen, kwam steeds de vraag op: ‘Heeft het wel zin?’ Als geboren Hollander ben ik geneigd om alleen aan de slag te gaan als het zinvol lijkt. Maar dat moet veranderen. Soms moeten we gewoon dingen doen omdat Jezus ze van ons vraagt. Of omdat we overtuigd zijn dat het in essentie waardevol is om te doen, ook al heeft het geen zin.
 
Dit level sluit ik af met een zegenbede. Dit wordt vaak een franciscaner zegenbede genoemd, maar het is geschreven in 1985 door Ruth Fox, een benedictijnse zuster. Het is de blauwdruk geweest voor het schrijven van het lied
 
Maak ons hart onrustig.
Moge God ons zegenen met ongemak bij gemakkelijke antwoorden, halve waarheden en oppervlakkige verhoudingen zodat we diep vanuit ons hart mogen leven.
Moge God ons zegenen met woede bij onrechtvaardigheid, onderdrukking, en uitbuiting van Gods schepselen zodat we mogen werken aan rechtvaardigheid, vrijheid en vrede.
Moge God ons zegenen met tranen om te vergieten voor hen die lijden aan pijn, verwerping, honger en oorlog, zodat we onze handen kunnen uitstrekken om hen te troosten en om hun pijn in vreugde te veranderen.
En moge God ons zegenen met genoeg dwaasheid om te geloven dat we een verschil kunnen maken in de wereld, zodat wij kunnen doen waarvan anderen zeggen dat het niet gedaan kan worden.
 
3. Luister (en zing)
Luister naar het lied 'Maak ons hart onrustig' van Roald. 

Als jullie het kennen, zing het dan mee. Hier de tekst en akkoorden:
 
Dm           Gm     C          F
Maak ons hart onrustig, God,
Bb        Gm A(sus4)     A
dat het ontevreden klopt
Bb       C         C7           F
als we mooie leugens horen
Bb       C         A7  Dm
en gemakkelijke woorden!
Bb             Gm A(sus4)  A
Maak ons hart onrustig, God.
 
Stort in ons uw tranen uit.
Mensen worden uitgebuit,
weggeschopt en opgesloten.
Zegen hen als wij hen troosten.
Stort in ons uw tranen uit.
 
Steek in ons uw woede aan
om het onrecht te weerstaan!
Geef ons moed om op te treden.
Laat ons vechten voor de vrede.
Steek in ons uw woede aan.
 
Laat ons dwaas en koppig zijn.
Laat ons doorgaan tot het eind.
Gaat het onze kracht te boven,
laat ons dan in U geloven.
Laat ons dwaas en koppig zijn.
 
Bb           C         C7      F
Want het is Uw koninkrijk
Bb       Gm A(sus4) A Dm
tot in alle eeuw- igheid.
 
4. Bespreek
Bespreek met elkaar de opdracht en wat jullie daadwerkelijk kunnen veranderen. Maak het concreet en houd elkaar aan de afspraken!
 
5. Speel
Verzet de pionnen op het speelbord.
 
6. Bid
Neem met elkaar de tijd om te bidden tegen het onrecht dat jullie deze week tegenkwamen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons