Level 3: Kerk Binnenstebuiten

Onnavolgbare leider

in Geloven

Wat is Jezus radicaal in zijn uitspraken! Hij gaat verschrikkelijk ver. Kunnen wij Hem daarin volgen? Vandaag gaan we praten over Hem volgen. Oei.

Opdracht
Speel deze opdracht voor je als groep bij elkaar komt!
Gooi deze week helemaal geen eten weg, en probeer ook je andere vuilnis zoveel mogelijk te beperken. Maak een foto van een maaltijd die je van alle kliekjes heb gemaakt en neem die mee naar de groep. Je kunt er ook voor kiezen om met z'n allen een kliekjesmaaltijd te eten op de groepsavond!

1. Koffie
Neem de tijd voor ontmoeting en ontspanning.

2. Lees
Jezus was onnavolgbaar liefdevol, niet te imiteren wijs en onkopieerbaar radicaal. Toch worden we opgeroepen Hem te imiteren. Dat is een pittige paradox. Het lijkt onmogelijk, toch wordt het ons gevraagd.
Er zijn veel theologische antwoorden op dit probleem te plakken. Vandaag pakken we het praktisch aan. Wat als we die reuzesprong, die niemand kan maken, in kleine stapjes verdelen? Haalbare stapjes? Daar gaan we over praten.

3. Luister
Luister naar het nummer Onnavolgbaar van Roald.

4. Bespreek
Hier volgen een paar pittige uitspraken van Jezus, hoofdzakelijk uit zijn bergrede. Hoe moeilijk vind jij het om ze op te volgen?
 
Mat. 5: 21, 22
Jullie hebben gehoord dat destijds tegen het volk is gezegd: “Pleeg geen moord. Wie moordt, zal zich moeten verantwoorden voor het gerecht.” En ik zeg zelfs: ieder die in woede tegen zijn broeder of zuster tekeergaat, zal zich moeten verantwoorden voor het gerecht. Wie tegen hen “Nietsnut!” zegt, zal zich moeten verantwoorden voor het Sanhedrin. Wie “Dwaas!” zegt, zal voor het vuur van de Gehenna komen te staan.
 
Mat 5: 27, 28
Jullie hebben gehoord dat gezegd werd: “Pleeg geen overspel.” En ik zeg zelfs: iedereen die naar een vrouw kijkt en haar begeert, heeft in zijn hart al overspel met haar gepleegd.
 
Mat 5: 38-40
Jullie hebben gehoord dat gezegd werd: “Een oog voor een oog en een tand voor een tand.” En ik zeg jullie je niet te verzetten tegen wie kwaad doet, maar wie je op de rechterwang slaat, ook de linkerwang toe te keren. Als iemand een proces tegen je wil voeren en je onderkleed van je wil afnemen, sta hem dan ook je bovenkleed af. En als iemand je dwingt één mijl met hem mee te gaan, loop er dan twee met hem op. Geef aan wie iets van je vraagt, en keer je niet af van wie geld van je wil lenen.
 
Mat 6: 19-21
Verzamel voor jezelf geen schatten op aarde: mot en roest vreten ze weg en dieven breken in om ze te stelen. Verzamel schatten in de hemel, daar vreten mot noch roest ze weg, daar breken geen dieven in om ze te stelen.
 
Mat. 6: 25, 26
Daarom zeg ik jullie: maak je geen zorgen over jezelf en over wat je zult eten of drinken, noch over je lichaam en over wat je zult aantrekken. Is het leven niet meer dan voedsel en het lichaam niet meer dan kleding? 26Kijk naar de vogels in de lucht: ze zaaien niet en oogsten niet en vullen geen voorraadschuren, het is jullie hemelse Vader die ze voedt. Zijn jullie niet meer waard dan zij?
 
Luk 6: 31
Behandel anderen zoals je wilt dat ze jullie behandelen.

Bespreek met elkaar wat je lastig vindt om te doen. Waarin kun je groeien? Hoe kan jouw houding naar buiten veranderen?

Probeer kleine stapjes te bedenken om iets meer op Jezus te gaan lijken.

 

Over twee weken is het tijd voor een feestje. Neem de tijd om dat door te spreken en voor te bereiden!

Bijna klaar. Tijd om uit te delen!

 
Over twee weken is het alweer de laatste avond van Kerk Binnenstebuiten. Dan willen we gaan uitdelen van onze rijkdom. We willen jullie uitdagen om eropuit te gaan en een feestje te bouwen! Dit zijn onze ideeën, maar wees vooral zelf creatief.
 
- Sinterklaas
Denk de komende weken na over mensen die wel een verrassing kunnen gebruiken. Ga op Sinterklaasavond de buurt in en verras die mensen met iets leuks of nuttigs. Je kunt ook kijken of je een Sinterklaasfeest kunt organiseren voor anderen.
 
- Thanksgiving
27 november is het Thanksgiving. Een Amerikaans feest dat gaat over het delen van je rijkdom. Je kunt een mooi Thanksgivingdiner organiseren en daarvoor allemaal een buurtgenoot uitnodigen.
 
- Deel je talenten
Bedenk met elkaar waarover je een workshop of seminar zou kunnen geven. Waar zijn jullie goed in? Organiseer een workshop of seminar voor de buurt of de straat. Het kan van alles zijn: koffiezetten, taart bakken, knutselen, gitaar spelen.
 
Heb je wat bedacht? Meldt het naar binnenstebuiten@eo.nl en wie weet komen wij langs! Het leukste idee krijgt een gastoptreden van Roald Schaap.
 
5. Speel
Verzet de pionnen op het speelbord. Voor de komende weken is het belangrijk om te weten dat je voor iedereen die je uitnodigt voor je feest, een extra punt krijgt!
 
6. Bid
Waarschijnlijk is het al langsgekomen: zelf zo hard mogelijk proberen Jezus te zijn, wordt vermoeiend. Bid daarom voor elkaar. Want zonder de Geest kom je niet ver.

 

Tekst: Pieter-Jan Rodenburg
Beeld: Roald Schaap

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons