Koningsdag: Dordtse kerken willen rol spelen

Willem van Oranje ging in de Grote Kerk in 1573 voor de eerste keer aan het avondmaal

in Christelijk Nieuws

De Dordtse kerken willen graag een rol spelen bij de komende Koningsdag op maandag 27 april. Dat schrijft het Platform Raad van Kerken in een brief aan burgemeester Arno Brok.

De kerken willen graag met de gemeente in gesprek over de manier waarop de kerken betrokken kunnen zijn. "Het past bij Dordrecht, de geschiedenis en het belang van de kerken om die dag zichtbaar te zijn”, aldus het platform.

Koningsdag
"Het verheugt het Platform Raad van Kerken zeer dat de eerste Koningsdag nieuwe stijl in Dordrecht mag zijn. Dat vinden wij passen bij de plek van Dordrecht in de vaderlandse geschiedenis als oudste stad van Holland”, aldus de brief. Het platform vindt dat Dordrecht "een koninklijke uitdaging heeft gekregen om te laten zien waar de stad en de inwoners trots op zijn."

Grote kerk
Het platform wijst op de rol die de Grote Kerk in de geschiedenis van stad, land en volk heeft gespeeld. "De kerk staat symbool voor veel historisch erfgoed. Willem van Oranje ging in de Grote Kerk in 1573 voor de eerste keer aan het avondmaal. De opening in november 1618 en de sluiting in mei 1619 van de Dordtse Synode was ook in de Grote Kerk.”
Bovendien heeft Dordrecht een aantal historische mijlpalen die de komende jaren veel aandacht krijgen. "Deze mijlpalen verdienen het om op 27 april zichtbaar gemaakt te worden. De Dordtse Synode van 1618-1619 is daar een van.”

Zondag 26 april
Het Platform onderschrijft de keuze van de koning voor 'ontmoeting, verbinding en contact' als belangrijke elementen in het nieuwe programma. De organisatie gaat de achterban daarom oproepen al op zondag 26 april aandacht te besteden aan Koningsdag 2015. "We zullen tevens onderzoeken of kerken op 27 april open willen zijn om de mensen een gastvrij dak te bieden voor de invulling van de genoemde kernwaarden.”

 

Bron: Hetgoedeleven

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons