Kerk in Honduras wil gesprek aangaan met bendes

Kerk wil bemiddelen tussen de gevaarlijke bendes en de regering

in Christelijk Nieuws

De Kerk in Honduras wil het gesprek aangaan met de gewelddadige bendes die het Centraal-Amerikaanse land teisteren. De Kerk hoopt zo als bemiddelaar te kunnen optreden. Hulpbisschop Juan Jose Pineda van bisdom Tegucigalpa heeft aangeboden te bemiddelen tussen de bendes en de regering.

"Veel mensen willen daar niets van weten, maar we moeten met elkaar praten" zei hij tegen de lokale krant El Heraldo. De reden daarvoor is dat de bendes zich, zo zegt de hulpbisschop, in een "spiraal van geweld" bevinden en daar uitweg uit weten te vinden. Honduras staat bekend als een van de gevaarlijkste landen in Latijns-Amerika.

Maras
De bendes staan beter bekend onder de naam Maras. Dit zijn bendes die oorspronkelijk zijn ontstaan in de arme wijken van Amerikaanse steden, waar veel Latijns-Amerikaanse migranten wonen. Sinds 2000 breidden de Maras zich steeds verder uit naar Centraal-Amerika, vooral vanwege het hardere optreden van de Amerikaanse justitie tegen hen. Ze verdienen hun geld voornamelijk met de handel in wapens, drugs en mensen. Daarbij wordt veel geweld gebruikt, ook omdat de bendes elkaar bestrijden. De bendeleden staan erom bekend dat ze vaak vele tatoeages hebben waarmee wordt aangetoond dat ze lid zijn van hun bende.

El Salvador
Naast Honduras, zijn Maras ook in Guatemala en El Salvador zeer actief. In El Salvador, waar naar schatting van mensenrechtenorganisaties tot 100.000 mensen behoren tot een van de Maras, bereikte de Kerk door bemiddeling onlangs een wapenstilstand tussen de verschillende bendes. Dit had een zichtbare terugloop in het aantal moorden tot gevolg.

Bron: Katholiek Nieuwsblad | Foto: Youtube.com

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons