Kardinaal Eijk: 'Geen verandering kerkelijke leer'

'Synode wil leer seksualiteit niet veranderen'

in Geloven

De meerderheid van de deelnemers aan de bisschoppensynode over het gezin vindt dat de kerkelijke leer over seksualiteit niet moet veranderen. Dat zei de aartsbisschop van Utrecht, kardinaal Wim Eijk, vrijdagochtend tegen journalisten in Rome. Eijk, die namens de Nederlandse bisschoppen deelneemt, zei tot die meerderheid te behoren.

Eijk waarschuwde dat mensen geen ,,overspannen verwachtingen'' van paus Franciscus moeten hebben. Die is volgens hem ook tegen veranderingen van de leer van de Rooms-Katholieke Kerk. Zo moet geen communie worden uitgereikt aan gescheiden mensen. Wel willen de meeste deelnemers aan de synode dat de kerkelijke procedure om huwelijken nietig te verklaren, wordt vergemakkelijkt en versneld.

Het werkdocument, dat gebaseerd is op de interventies van de synodevaders en dat maandag gepubliceerd werd, wekte de indruk dat er veranderingen op komst zijn. Zo werd de positieve inbreng van homoseksuelen benadrukt. ,,Het document is een verslag van wat gezegd is”, aldus Eijk. ,,Dat kan dus ook de mening zijn van een minderheid. Maar een meerderheid is voor de leer van de kerk en die is duidelijk over het huwelijk als liefde tussen man en vrouw, gericht op voortplanting. Homo’s moeten zich houden aan onthouding”, beklemtoonde de kardinaal.

Wat wel kan veranderen, volgens Eijk, is hoe de leer van de kerk verkondigd wordt. ,,Een uitgebreide voorbereiding op het kerkelijk huwelijk, maar ook een permanente begeleiding vanuit de parochies na de trouwdatum, zouden we ook in Nederland moeten invoeren. Veel huwelijken kunnen daarmee gered worden”, denkt Eijk.

De kardinaal wilde niet vertellen wat zijn persoonlijke inbreng is geweest: ,,Er is ons gevraagd dat niet bekend te maken. Ik vind dat als je die afspraak maakt, je je daaraan moet houden. Dat andere bisschoppen of kardinalen hun teksten wel verspreid hebben… tja….”

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons