Jongste non van Nederland trekt aandacht van media

23-jarige Like van Steekelenburg kiest voor toewijding aan God

in Geloven

Slechts drie dagen was Ilke in Nederland om haar 'eerste gelofte' af te leggen. Toch sprak ze met meerdere kranten en gaf een interview bij Q-Music. Met haar 23 jaar en keuze voor het kloosterleven is ze 'een uitzonderlijk geval'. Haar spontane karakter maakt haar tot een innemend persoon die openhartig vertelt over haar dromen, keuzes, vriendjes en seksualiteit.

Afgelopen zaterdag legde Ilke in de Sint Jan de Doperkerk in Wateringen haar eerste gelofte af bij de congregatie van de dienaressen van de Heer, beter bekend als 'De Blauwe Zusters'. In een interview met Groot Westland vertelt zij openhartig over haar keus: “Er werd mij duidelijk dat God onverdeelde liefde vraagt”, zegt Ilke. “Alle vriendjes, die ik tevoren had, waren hartstikke leuke jongens maar ik had altijd het idee, dat er iets niet klopte."

"Ik wilde altijd honderd procent zekerheid hebben maar dat gaat niet. Ik dacht niet aan een roeping, maar ik ging wel anders tegen dingen aankijken. Het uitgaan werd minder. Dansen met vrienden in de discotheek vond ik leuk maar de waarde, die ik eraan hechtte, veranderde. Dansen is ook maar een manier om aandacht van de jongens te krijgen.’’

Eerste stap
De gelofte afgelopen zaterdag is voor Ilke een eerste stap. “Ik heb de gelofte afgelegd met de intentie voor eeuwig bruid van Christus te zijn en mij voor eeuwig aan hem toe te wijden’’, zegt de zuster. “Het is echter een proces om zuster te worden. Je bent het niet in één keer. Als je het met het huwelijk vergelijkt, denk ik dat ik met drie jaar studie en drie jaar het veld in een betere voorbereiding heb dan veel bruidsparen.’’

Seksualiteit
In het AD vertelt Ilke dat de schandalen in de Rooms Katholieke Kerk haar niet afgeschrikt hebben. "Seksualiteit was lang iets waarover niet werd gesproken. Die tijd is voorbij. In onze orde wordt het aangemoedigd ermee voor de draad te komen als het celibaat zwaar valt. Want wat er is gebeurd mag nooit meer gebeuren.

Het AD laat cultuurtheoloog Frank Bosman aan het woord. Volgens hem is Ilke een 'uitzonderlijk geval', omdat in Nederland minder dan één keer per jaar een vrouw op zo'n jeugdige leeftijd voor het kloosterleven kiest.'

Q-Music
Ook op de radio kreeg Ilke de nodige aandacht. DJ Niek van de Bruggen van Q-Music belde met haar in de uitzending.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons