Israël boos om Zweedse erkenning Palestina

in Christelijk Nieuws

Israël roept de Zweedse ambassadeur op het matje om de voorgenomen erkenning van Palestina als staat. Dat heeft de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman zondag gemeld.

De nieuwe Zweedse premier Stefan Löfven zei vrijdag op zijn eerste werkdag dat Zweden binnenkort Palestina wil erkennen. Volgens Löfven kan het conflict tussen Israël en Palestina alleen worden opgelost met twee staten, een Joodse en een Arabische, die elkaar erkennen en die in vrede met elkaar willen leven.

Lieberman vindt dat Löfven zich beter bezig kan houden met belangrijkere zaken in het Midden-Oosten, zoals dagelijkse massamoorden in Syrië, Irak en andere landen in de regio. Dat staat in de verklaring van Lieberman waar de Jerusalem Post over schrijft.

Löfven moet volgens Lieberman ook leren begrijpen dat verklaringen en stappen van ,,bronnen van buitenaf'' de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen niet vervangen en dat de partijen daardoor niet dichter bij elkaar komen. Hij vindt het jammer dat Löfven ,,overhaaste'' uitspraken heeft gedaan over een Palestijnse staat zonder de moeite te doen om het conflict tussen de twee partijen te begrijpen.

Als Zweden Palestina inderdaad erkent, dan wordt Zweden de eerste grote West-Europese mogendheid die dat doet. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bekrachtigde in 2012 dat Palestina een soevereine staat is. De Europese Unie en de meeste Europese landen inclusief Nederland hebben dat nog niet gedaan.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons