Is voetbal de nieuwe religie?

‘Voetbal Halleluja!: Waar voetbal en religie elkaar raken’

De kerken lopen leeg en de voetbalstadions stromen vol. De tentoonstelling ‘Voetbal Halleluja!’ in het Amsterdam Museum gaat op zoek naar de overeenkomsten tussen volkssport nummer één en godsdienst. “Voetbal en religie zijn met elkaar verbonden. Kijk naar de fans, het onderling kameraadschap, de rituelen van de voetballers en de geschiedenis van de clubs”, aldus projectleider Sander Rutjens.

Als ik op maandagochtend voor openingstijd het Amsterdam Museum bezoek, leidt Rutjens me rond door de tentoonstelling ‘Voetbal Halleluja!’. De foto van Kaka met zijn shirt ‘I belong to Jesus’, bewegende beelden van de voetbalgeschiedenis met Maradonna en unieke voorwerpen als de gouden schoen van Johan Cruijf en een doodskist van FC Twente met daarop geschreven ‘You Never walk alone’, zijn de eerste dingen die me opvallen. In dit museum is er aandacht voor de religieuze kant van het voetbal: “Hier ziet men waar voetbal en godsdienst elkaar raken. Of voetbal de nieuwe religie is, zeg ik niet, Dat is aan de mensen zelf. Wij laten alleen maar de overeenkomsten zien”, aldus Rutjens.

 Ik zie al snel dat religie binnen het voetbal hele diverse kanten kent. Van voetballers als Messi en Kaka die openlijk over hun geloof uitkomen tot de overeenkomsten tussen een voetbalbeker en een miskelk, tatoeages met ‘football is my religion’ en stadions die als ‘worship’ plekken dienen voor de fans.

Pelgrimstocht: Van stadion tot stadion
Rutjens: “Sinds de tentoonstelling ben ik heel anders tegen voetbal aan gaan kijken. Zeker met het Argentijnse elftal tijdens het WK. Allemaal naar boven kijken en bidden. Alsof God het ook echt stuurt.”
Terwijl we door het museum lopen, zie ik steeds meer hoe voetbal voor sommige mensen een vorm van religie is: “Er zijn fans die als een soort van pelgrimstocht, de gehele wereld over reizen om het heilige gras van de verschillende stadions te bezoeken. Het gaat heel erg ver”, aldus Rutjens.

Normen en waarden
“Waar de kerk vroeger stond voor het uitdragen van normen en waarden is die rol nu voor het voetbal weggelegd. Voetbal is niet alleen spelletje. Het heeft een enorm podium en een enorme zichtbaarheid. Er is nu voor spelers een opgelegde rol voor het uitdragen van normen en waarden. Strijden tegen racisme, respect voor homoseksualiteit, etc. Het preken vanaf de kansel hebben spelers overgenomen”, aldus Rutjens.

Aan het eind van de rondleiding is het voor mij duidelijk dat het museum niet zozeer gaat over de rol van godsdienst binnen de levens van voetballers maar voornamelijk over voetbal als religie voor zowel mensen binnen als buiten de lijnen. Vervangt voetbal de bestaande religies? Ik denk het niet. Is voetbal een vorm van religie voor veel mensen? Dat zeker!

'Voetbal Halleluja!’ is een interactieve en informatieve tentoonstelling voor jong en oud welke tot en met 4 januari 2015 te zien in het Amsterdam Museum. Hierna begint de expositie aan een reis langs diverse internationale steden. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons