Hoofd Anglicaanse Kerk start klooster voor bankiers

Toekomstige leiders krijgen de kans om zich één jaar terug te trekken.

in Christelijk Nieuws

De anglicaanse aartsbisschop Justin Welby van Canterbury, de geestelijke leider van 77 miljoen anglicanen wereldwijd, kondigt de oprichting aan van een 'klooster voor bankiers', om bij te dragen tot een mentaliteitsverandering in de financiële dienstensector.

(imported body)

Het betreft een quasi monastieke gemeenschap waar financiële managers en andere toekomstige leiders van 20 tot 35 jaar de kans krijgen zich een jaar terug te trekken. Zij kunnen er ethiek en filosofie studeren en een leven leiden van gebed en inzet voor de armen.

Bedrijfscultuur
De 58-jarige aartsbisschop was voor zijn priesterroeping jarenlang actief als manager in de olie-industrie bij de bedrijven Elf Aquitaine en Enterprise Oil. Volgens de Britse kranten hoopt hij met zijn initiatief een bijdrage te leveren tot een nieuwe bedrijfscultuur, omdat de financiële dienstensector steeds sterker aan vertrouwen moet inboeten. Het klooster wordt ondergebracht in een zijvleugel van het Lambethpaleis, de hoofdzetel van de Church of England. 

Justin Welby, die ook waarschuwt om de banksector niet te demoniseren, deed eerder al opmerkelijke tussenkomsten in de zakenethiek. Zo maakt hij als lid van het House of Lords deel uit van een parlementaire commissie voor de hervorming van de banksector. Het voorbije jaar voerde hij fel campagne tegen de zogenaamde ‘Payday Lenders’ voor kleine, kortstondige kredieten, waarop woekerwinsten worden gevraagd. Dankzij het systeem kunnen mensen met een bescheiden inkomen, die voor grote bankinstellingen niet langer kredietwaardig zijn, toch nog voor korte tijd een lening aangaan. De anglicaanse aartsbisschop sprak dit weekend tijdens de jaarvergadering van het IMF in Washington. 


Bron: Kerknet

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons