Homoseksuelen welkom in RK Kerk

"Begrip 'familie' kan niet onwikkekeurig worden toegepast op vereniging tussen homoseksuelen"

in Christelijk Nieuws

De Rooms-Katholieke Kerk realiseert zich dat de kerkelijk leiders milder moeten worden over allerlei samenlevingsvormen buiten het huwelijk. Dergelijke verbintenissen en de gevolgen daarvan zijn niet meer weg te denken uit de maatschappij en daarom moet de kerkvaders zoeken naar 'positieve elementen in onvolmaakte vormen.' Het homohuwelijk blijft echter onaanvaardbaar.

Dat staat in een tussenrapport van de bisschoppensynode, die op dit moment in Rome plaatsheeft. Het rapport is maandagmorgen, na de eerste week van de synode, aan de bisschoppen overhandigd. Zij spreken er in kleine groepjes verder over in de tweede en laatste week van de synode.

De bisschoppen vinden het niet acceptabel dat er druk op pastores wordt uitgeoefend om twee mensen van hetzelfde geslacht te laten trouwen in de kerk. Ook zijn zij ertegen dat sommige hulporganisaties financiële sancties nemen tegen landen die homoseksuelen niet accepteren.

Maar homoseksuele mensen hebben volgens het rapport wel 'kwaliteiten die zij met de christelijke gemeenschap willen delen'. De kerk moet erover nadenken of zij in staat is deze mensen welkom te heten, ondanks de katholieke doctrine over huwelijk en gezin. Kinderen uit homohuwelijken verdienen speciale aandacht, net als kinderen uit opgebroken huwelijken.

De bisschoppen vinden dat gescheiden mensen en stellen die lang en duurzaam samenwonen welkom moeten zijn in de kerk. Dat was vroeger niet zo. Deze tijd vraagt om 'moedige pastorale keuzes' en 'nieuwe pastorale paden'.

Bron: ANP / Video: NPO Spirit 

<iframe style="border: none; overflow: hidden;" src="http://www.spirit24.nl/player/frame/?episode=urn:vpro:media:program:46007930&type=urn&width=480&height=275&still=&autostart=off&volume=5&startTime=00:00:00" frameborder="0" width="480" height="275"></iframe>

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons