Grove taal in één op de drie kinderboeken

"Hoe kinderen met elkaar praten is juist heel creatief. Als er maar niet wordt gevloekt.''

in Christelijk Nieuws

In een derde van de dit jaar verschenen kinderboeken komt gevloek of grof taalgebruik voor. In 14 van de 22 beoordeelde boeken kwamen helemaal geen grofheden voor, stelt de lezersjury van de Bond tegen Vloeken vast.

De bond is tegen schelden en vloeken in jeugdliteratuur, omdat dat kinderen het verkeerde voorbeeld geeft.

Het boek dat een Gouden Griffel en de Gouden Penseel won - Het raadsel van alles wat leeft, van Jan Paul Schutten, met illustraties van Floor Rieder - bevat "over het algemeen respectvol taalgebruik'', vindt de jury. Daarentegen staat er in Broer geheim, van Emiel de Wild (dat de Zilveren Griffel won) weer vrij veel grove taal. Volgens directeur Wilfried Verboom gaat het vooral om vloeken, lelijke woorden en misbruik van de naam van God. Verboom laat weten niets te hebben tegen straattaal. "Hoe kinderen met elkaar praten is juist heel creatief. Als er maar niet wordt gevloekt.''

De Bond tegen Vloeken ziet in het juryrapport een extra stimulans om door te gaan met het geven van gastlessen. Medewerkers van de bond geven jaarlijks aan ruim 18.000 jongeren les over respectvol taalgebruik.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons