Groot-Brittannië: 900 Engelse kerken in gevaar

"Veel kerkgemeentes doen fantastisch werk onder kwetsbare mensen.”

in Christelijk Nieuws

Bijna 900 van de meest historische kerken in Engeland lopen het gevaar om tot een ruïne te vervallen. Dat stelt de organisatie English Heritage (Engels Erfgoed).

De instantie presenteerde deze week een Erfgoed Risicolijst. Hierop staan ruim 850 ‘monumentale plekken van aanbidding’ die in verval raken, ongeveer 6% van het totale aantal monumentale kerken, meldt de website Christian Today. Het is de eerste keer dat een dergelijke uitgebreide inventarisatie van kerkgebouwen is gemaakt.

Aanwinst
Het verval is een gevolg van onder meer slinkende kerkgemeenschappen, financiële problemen en (metaal)diefstal, wat ervoor zorgt dat het regenwater naar binnen sijpelt. Ondanks de problemen zijn oude gebouwen nog altijd een aanwinst voor een gemeenschap, stelt Diana Evans, hoofdadviesgebedsplaatsen bij English Heritage.
Het verbaast haar hoeveel creatieve en inventieve manieren kerkgemeentes vinden om mensen die niet tot de reguliere kerkgangers behoren, bij het gebouw te betrekken. "Zij bieden het gebouw aan als middel voor heel de gemeenschap en veel kerkgemeentes doen fantastisch werk onder kwetsbare mensen.”

Ruimte
Ze noemt als voorbeeld de Victorian church of St. Mary Magdalene in Camden. De kerk opereert in het hart van de lokale gemeenschap. De kerk biedt ruimte aan lokale groepen en biedt onderdak aan daklozen bij koud weer. En ook door het gebouw te verhuren voor bijvoorbeeld concerten. Lekkage van het dak bedreigt echter nu het rijke interieur van de kerk, waaronder het marmer en de fresco’s.

Hulp
Kerken die op de risicolijst staan, moeten dat niet zien als beschuldiging van mislukking, zegt Evans. "Het is een indicatie dat er een gebouw van nationale betekenis is, waarvan de onderhoudskosten de kerk boven het hoofd groeien. Het is een oproep gericht op hulp.”
Volgens Evans is het voor kerken niet realistisch om in het huidige economische klimaat meer hulp van de overheid te verwachten, maar moeten ze wel optimaal gebruik maken van de financieringsbronnen die er al zijn.


Bron: Hetgoedeleven
Foto: Reformatorisch Dagblad, Anton Dommerholt 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons