FILM | De hemel bestaat echt, toch?

Verfilming van ‘De jongen die in de hemel was’

“Jezus is de Goede Herder, Jezus Hij is overal…” Mijn zoontje (4) onderbreekt me tijdens het avondritueel: “Dat klopt niet: Gód is overal, maar Jezus niet. Die woont in de hemel, toch?” Moeilijke vragen waarop mijn kind een helder een eenduidig antwoord wil hebben. Maar dat is er niet altijd. Soms is het moeilijk uit te leggen, of – nog lastiger – weet je het zelf ook niet precies.

Door KlaasJan Baas
Dit dilemma over kinderlijke waarheid is het thema in de film Heaven is for real, gebaseerd op het gelijknamige boek dat een #1 bestseller was in de VS. In Nederland werd het vorig jaar uitgegeven onder de titel ‘De jongen die in de hemel was’. Vader Todd Burpo beschrijft daarin de wonderlijke ervaringen van zijn toen vierjarige zoon Colton. Tijdens een kritieke operatie in 2003 ontsteeg hij zijn eigen lichaam en bezocht de hemel. Daar ontmoette hij onder anderen Jezus, zijn overgrootvader en zijn zusje, die tijdens de zwangerschap overleden was. Vader Todd (die ook voorganger is in de plaatselijke kerk) raakt steeds meer overtuigd door het verhaal van zijn zoontje, die allerlei feiten weet die hij niet kán weten. Zo ziet hij vanuit de hemel hoe zijn vader tijdens de operatie opstandig wordt naar God, omdat hij zijn zoon dreigt te verliezen.

Obsessief
Bij zijn omgeving ontmoet Todd scepsis. Hij gaat langs bij een wetenschapper (“Ben je hier gekomen om mijn geloof ter discussie te stellen, of dat van jezelf?”), wordt op de korrel genomen door zijn vrienden, krijgt kritiek van de kerkenraad (“Onze kerk is nu een magneet is voor mensen die hun brein doodmeppen met de bijbel. Hemel en hel zijn altijd concepten geweest om mensen onder de duim te houden.”) en zelfs zijn eigen vrouw wordt gek van zijn gedweep met de hemel (“Waarom mag de hemel geen mysterie blijven?”). Todd zoekt zijn houvast steeds meer in de verhalen van zijn zoon en komt daardoor nogal obsessief over.

Discussiestof
De dilemma’s tussen geloven met gevoel en/of verstand, wat er écht is en wat concepten zijn, maar ook wat we moeten wíllen weten, worden aansprekend neergezet. Ook de stelling die Todd zijn kerk voorhoudt (“Als de hemel echt bestaat, dan zouden we allemaal anders leven, toch?”) is het overdenken waard. Deze film kan prima dienen als aanzet voor een discussie over deze dilemma’s in de kerk of op je kring.

Langdradig
Helaas duurt de film wel wat te lang: met meer dan anderhalf uur hou je op een gemiddelde kringavond weinig tijd meer over om te discussiëren. Heaven is for real is ook te langdradig. In het begin worden hele stukken uit kerkdiensten voorgeschoteld waarin Todd zijn gehoor toespreekt. Prima voor een uitzending van de ZvK, maar in een film gaat het vervelen. Bovendien vrees ik dat het door deze vorm vooral een ‘binnenkerkelijke’ film is geworden, terwijl de vraagstukken voor een veel breder publiek actueel zijn.

Zien
Tenslotte nog een opmerkelijke uitspraak van Todd in een preek aan het slot van de film: “Ik geloof dat de hemel echt bestaat. Ik zie het dus ik geloof het.” Mag ik Jezus citeren? “Gelukkig zijn zij die niet zien, en toch geloven.” (Johannes 20:29)

'Heaven is for real' is nu verkrijgbaar op DVD 

Trailer

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons