Elly Zuiderveld: "Malala is moderne Maria"

Zangeres schrijft loflied voor Nobelprijs-winnares

in Mediatips

Elly Zuiderveld is erg blij dat de Nobelprijs voor de vrede is toegekend aan de Pakistaanse Malala Yousafzai. "Zij is toch het moderne icoon dat naastenliefde uitdraagt."

Vanaf 20 november spelen Elly Zuiderveld, Elise Mannah en Ineke ter Heege in een theaterconcerttour 'De Mariamonologen'. Elly Zuiderveld: "Toen we bij elkaar gingen zitten, stelden we ons eerst de vraag: wie is nou een typische moderne Maria. Alledrie noemden we toen de naam van Malala. Zij is echt iemand die uitlééft: heb je naasten lief als jezelf. Ze voert onbaatzuchtig actie om meisjes naar school te kunnen laten gaan, typisch Maria. Een van de namen van Maria is 'Koningin van de vrede'. Die mag nu zeker voor Malala gelden."

Malalastichting
Malala speelt een belangrijke rol in de hele voorstelling, al wil Elly daarover nog niet teveel uit de school klappen: "Het moet nog wel een verrassing blijven, natuurlijk. Ik kan wel zeggen dat de opbrengst van het boekje en een deel van de kaartverkoop naar de Malalastichting gaat."

Lied
Dat Malala vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede kreeg was voor Elly Zuiderveld  aanleiding een speciaal Malala-lied voor de voor De Mariamonologen te schrijven, dat ze naar de redactie van eo.nl/geloven stuurde:

Malala

Ik ben Malala ik vocht voor mijn leven
ik kreeg de kogel, de dader was jij
Ik ben Malala ik wil je vergeven
mijn hoofd is geraakt maar mijn hart is nog vrij
vrij als een vogel 

Ik ben Malala, want jij kon niet weten
dat duizenden meisjes nu op zouden staan
die allemaal zeggen Malala te heten
die dankzij jouw daad naar school kunnen gaan
vrij als een vogel

Ik ben Malala, ik zal blijven vechten
voor angstige musjes, gekooid en en beknot
ik ben Malala, ik strijd voor hun rechten
en bid om genade voor jou bij mijn God

jij gaf mij de kogel
maar Hij liet mij vrij
vrij als een vogel...
vrij

Elly Zuiderveld-Nieman


Spiegelen
Maria is door de eeuwen heen een inspiratiebron geweest voor schilders, dichters, componisten en vele anderen. Een idool voor kleine meisjes waaraan ze steeds opnieuw verschijnt. Aanbeden en verguisd. Verheven en verworpen. Volgens de makers van De Mariamonologen iemand waar ze niet omheen kunnen. "In de Mariamonologen willen we laten zien wie dat meisje uit Nazareth- overdonderd door het bliksembezoek van de engel Gabriël - volgens ons was. Wij willen onze eigen verhalen over haar vertellen, onze jeugdherinneringen en wie Maria nu voor ons is. Onze eigen liedjes schrijven en zingen. En ons spiegelen aan haar."

Verschijningsvormen
Op de website worden een paar verschijningsvormen van Maria aangehaald die in de theatertour verbeeld gaan worden:

De hoogzwangere Maria, die asiel zoekt om haar kind ter wereld te brengen. Die wordt afgewezen, waardoor ze onder erbarmelijke omstandigheden in een stal moet bevallen. Met alleen de hulp van haar nerveuze man, die dit nog nooit heeft gedaan.
De liefdevolle moeder Maria, die haar zoon opvoedt en inspireert en ziet opgroeien tot een groot man. 
De strijdbare, bij de wereld betrokken Mariadie het in een prachtige lofzang opneemt voor de armen en verdrukten. De Maria, die  niet tegen onrecht kan. Die haar idealen en dromen weerspiegeld ziet in haar zoon, wanneer hij de tollenaars de tempel uitgooit. 
De sensuele zwarte Madonna uit Afrika, die met haar heupen wiegend naar de heldere bron loopt. 
Maria, de Dwaze Moeder, die met de Argentijnse dwaze moeders op de Plaza del Mayo mee treurt en zoekt naar haar zoon, die door het regime is vermoord. 
Een Maria voor alle vrouwen, zij aan zij met alle vrouwen in Het lied voor alle vrouwen op het prachtige Ave Maria van Gounod.
Maar ook de andere Maria's, zoals Maria Magdalena wordt bezongen. En er zijn ook liedjes en teksten over  mannen als Jozef, Paulus en Petrus.

Het theaterconcert De Mariamonologen bevat verhalen, gedichten en liedjes geschreven en gecomponeerd door Elly Nieman, Ineke ter Heege, Elise Mannah, Rikkert Zuiderveld, Jan-Jaap Jansen, Matthijn Buwalda, Henk Doest , Karel Eykman. En we putten ook uit wereldmuziek van o.a. Yousou N’Dour ,de Westside Story.
 Met hart en ziel gezongen en met overgave verteld door Elly Nieman, Ineke ter Heege en Elise Mannah. Drie zangeressen die diep weten te raken. Begeleid o.a. op de piano door Henk Doest.


De Mariamonologen toert vanaf 20 november het land. Meer informatie en een speellijst staan op de website.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons