Eeuwenoude tablet werpt licht op Joodse opstand

De steen is oorspronkelijk afkomstig van een triomfboog voor keizer Hadrianus

in Christelijk Nieuws

Israëlische archeologen hebben vorige week een stenen blok van tweeduizend jaar oud voorgesteld, die mogelijk een nieuw licht werpt op de Joodse opstand tegen de Romeinen.

De steen is oorspronkelijk afkomstig van een triomfboog voor keizer Hadrianus ter gelegenheid van zijn bezoek in 130 na Christus aan Jeruzalem. Dat is de periode van de Joodse opstand van Bar Kochba tegen het Romeinse bewind. De steen werd in de negentiende eeuw door een Franse archeoloog ontdekt, maar de inscriptie werd pas bij de recente opgraving van de volledige steen ontdekt.

Romeinen
Archeologen hopen dat de Latijnse inscriptie helpt begrijpen waarom de Romeinen na de opstand een heidense tempel hebben opgericht op de plaats van de Joodse tempel en waarom zij van Jeruzalem een Joodse kolonie maakten en bijzonder streng optraden tegen wie het Romeinse bewind bestreed. De steen van honderd kilogram, waarvan de tekst slechts deels leesbaar is, werd in het Byzantijnse Rijk voor een ander monument hergebruikt.

In de regio bestaan er vele triomfbogen voor keizer Hadrianus, maar dit is de enige waarvan vaststaat dat die door zijn eigen soldaten werd opgericht. Joden kwamen twee keer in opstand tegen de Romeinse bezetter: in 70 na Christus, en een tweede keer onder leiding van Bar Kochba van 132 tot 136 na Christus.

 

Bron: Kerknet

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons