Doodstraf Asia Bibi schokt CU en SGP

'Zo snel mogelijk Europese instanties en Paus Franciscus benaderen'

in Christelijk Nieuws

Het gerechtshof in Lahore heeft gisteren het doodvonnis bekrachtigd van de Pakistaanse Asia Bibi. De christelijke vrouw, moeder van vijf kinderen, werd in 2009 beschuldigd van het beledigen van de islam.

(imported body)

Asia Bibi werd in 2009 door buren van blasfemie beschuldigd. Ze heeft deze beschuldiging altijd ontkend. Volgens haar hebben haar buren haar onterecht beschuldigd vanwege een ruzie. In 2010 is ze door een lokale rechter veroordeeld tot de dood door ophanging. Deze veroordeling is nu door rechters in Lahore bekrachtigd.

De advocaten van Bibi hebben aangekondigd tegen de beslissing in cassatie te gaan bij de Pakistaanse Hoge Raad. Ze hebben daarvoor dertig dagen de tijd. Mensenrechtenorganisaties hebben verontwaardigd op het vonnis gereageerd. De blasfemiewetgeving in Pakistan wordt vaak gebruikt om het minderheden moeilijk te maken.

Het vonnis is geen verrassing gezien de druk van invloedrijke radicale moslims op de twee rechters, reageert directeur Nasir Saeed van de Britse organisatie Claas die Bibi juridisch ondersteunt. Hij hoopt dat de Hoge Raad de zaak aanvaardt en objectief zal behandelen. Hij denkt dat de zaak nog jaren kan duren. "Terwijl de rest van de wereld dergelijke draconische wetten veroordeelt, gaat Pakistan gewoon door met het vervolgen van minderheden omwille van hun geloof."

De (ChristenUnie-SGP)-europarlementariërs Peter van Dalen en Bas Belder hebben geschokt gereageerd op het vonnis. Ze gaan een appèl doen op de EU-buitenlandcoördinator, de voorzitters van de EU-commissie en van het Europees Parlement en op paus Franciscus om nog meer in actie te komen en Asia Bibi vrij te krijgen. Van Dalen: "Het is verschrikkelijk dat ze niet de moed hebben gehad om deze jonge vrouw en moeder van vijf kinderen vrij te spreken. Asia Bibi zit al vijf jaar onschuldig in een dodencel. Ze moet daar nu uit."

Bron: HetGoedeLeven

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons