Dierendag: de man en zijn dier

Bekende Nederlanders over hun huisdier

in Christelijk Nieuws

Een paard, twee slangen, een jonge kat, een goudvis, een hond en diverse wandelende takken. Met Dierendag voor de deur ging Visie op zoek naar mannen met huisdieren. Wat hebben Jochem van Gelder, Kefah Allush, ds. Arie van der Veer, Kees van der Staaij, Henk van Steeg en René van Kooten met hun dier?

Dit artikel verscheen eerder in Visie 40 in 2014.

Jochem van Gelder en hond Luna

Na jaren van twijfel of er in het drukke gezin van Jochem van Gelder nog plaats zou zijn voor een hond, is sinds een jaar of zeven niet alleen hij, maar iedereen in het gezin verknocht geraakt aan Luna. “Ze geeft extra dynamiek aan ons leven en we beschouwen haar – dat klinkt misschien een beetje zweverig – als volwaardig lid van het gezin. Ons lieve, pluizige bolletje is onmisbaar geworden. Soms is ze enorm eigenwijs, vandaar dat we haar ook wel de ‘kleine diva’ noemen. Maar die eigenwijsheid vind ik juist wel grappig.”

Kefah en paard Socrates

“Ik heb eigenlijk niet zoveel met dieren; ik snap ze niet,” zegt presentator Kefah Allush. “Het is dus heel wat dat ik een paard heb, want ik heb totaal geen talent. Maar dat gegeven motiveert me juist om het wel onder de knie te krijgen. Ik wil mezelf blijven uitdagen.”
Hard werken, geen talent... Het klinkt als een moeizame relatie tussen mens en dier. Kefah: “Ik kan me nu goed redden en het levert me ook veel op. Zo kom ik uit mezelf niet snel in de natuur; wandelen vind ik bijvoorbeeld een totaal zinloze bezigheid. Maar Socs brengt me op de mooiste plekken. Misschien klinkt het heel klef, en daar houd ik totaal niet van, maar Socs en ik zijn dikke maatjes. We vormen een super span. Ik, het wat opgefokte baasje, die niet zo goed kan paardrijden. Hij, de geduldige en rustige. Ja, hij doet zijn naam echt eer aan.”

Arie van der Veer en kat Nicky

Acht jaar geleden verhuisden ds. Arie van der Veer en zijn vrouw Ees naar een appartement. Van de uitgebreide ‘veestapel’ bleef slechts één kat over die een paar jaar geleden overleed. “Veearts Frank Blaauw begroef hem en wij namen het besluit om – helaas – nooit meer dieren te nemen,” vertelt Arie. “Maar deze zomer belandden we met Foppe, de hond van een van onze kinderen, opnieuw bij de veearts. Het resultaat? Foppe genas én mijn vrouw Ees werd door Frank overgehaald een katje over te nemen dat hij met de fles had grootgebracht.”
Een paar maanden later is huize Van der Veer veranderd: “Overal liggen speeltjes en de kat racet door de gangen. Eigenlijk is het net als vroeger. Of Nicky op Dierendag verwend wordt? Ik denk het niet, want dat doen we elke dag al.”

Kees van der Staaij en twee rode rattenslangen

“Onze rattenslangen en ik hebben een soort gedoogrelatie met elkaar. Ze zijn van mijn kinderen, ik heb er zelf helemaal niks mee,” vertelt de partijleider van de SGP. “Hiervoor hebben mijn kinderen onder meer vissen en schildpadden gehad, maar na een reptielenfeestje wilden ze heel graag een slang. Eerst zijn ze daarbij op flinke weerstand gestuit, maar twee jaar geleden hebben ze de slangen toch voor hun verjaardag gekregen. Ik vind het belangrijk dat ze goed verzorgd worden. Ik let erop dat ze elke week hun diepvriesmuis binnen krijgen.”

Henk van Steeg met goudvis Glimmy en wandelende takken

“Nooit gedacht dat wij nog eens dieren in huis zouden nemen,” zegt radiopresentator Henk van Steeg. “Sinds afgelopen Kerst, na de verjaardag van mijn zoontje, hebben we vier wandelende takken en een goudvis, Glimmy.” Zijn zoon, Jesse, is 5 jaar. Dieren in huis zijn volgens Henk onder meer een middel om hem te laten oefenen met verantwoordelijkheid. “Toen wij laatst op vakantie gingen, had hij voor opa en oma, die de dieren tijdelijk overnamen, een heuse handleiding gemaakt om er zeker van te zijn dat de dieren goed verzorgd werden. Het is echt zijn ding. Bovendien zorgt een dier voor extra sfeer in huis.”

René van Kooten

“Katten zijn arrogant, daar houd ik van. Toen de laatste doodging, moest ik dat mijn dochtertje vertellen. Maar ja, wat is dood voor een kind van 3? We hadden net Sneeuwwitje gekeken, dus voor haar was het nogal verwarrend. Na de begrafenis, waarbij ze plechtig betrokken was, vond ze dat we Gigi maar weer moesten opgraven en wakker kussen. Ik had de katten ook bij de dierenarts kunnen laten maar ze zijn toch ruim 16 jaar familie geweest. De afvalverwerking zag ik daarom niet zo zitten. Ze liggen met z’n drietjes op elkaar, elk in een doosje. Muts, de kat van de buren - een echte dominante dame overigens - gedraagt zich alsof ze eindelijk de strijd gewonnen heeft.”


Tekst: Simone Fousert, Maarten Nota en Miss Jack
Beeld: Miss Jack

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons