Christenen in Syrië: 'Het is wachten op de dood'

'Heeft God ons verlaten?'

in Christelijk Nieuws

De situatie voor christenen Syrië wordt erger en erger: 'Christenen slaan in gif in om zelfmoord te kunnen plegen voordat IS hen verkracht, martelt en vermoordt.' Dit staat in een bericht op de website van Open Doors.

“Ik zit in het donker op mijn kamer. Slechts één uur per dag hebben we elektriciteit. Soms minder. Samen met anderen in ons gebouw wacht ik op de dood. Op het pand voor ons vielen twee mortiergranaten. Is ons gebouw hierna aan de beurt? De vraag is wanneer. Kan ik gaan slapen, of is het beter om wakker te blijven?”

Een paar zinnen uit een e-mail van een voorganger uit Syrië. Het geeft een beeld van de situatie in het land en de angst die er heerst. Ook voorgangersvrouw Hanna* proeft de wanhoop. Vanwege de buitenlandse studie van haar man verliet ze Syrië, maar ze heeft dagelijks contact met achtergebleven familie- en kerkleden. “Mijn zwager heeft explosieven in huis om zichzelf en zijn gezin om te brengen zodra IS te dichtbij komt. Anderen hebben gif ingeslagen om zelfmoord te kunnen plegen voordat IS hen verkracht, martelt en vermoord.”

Niet alleen IS voedt de angst onder de burgers. De Syrische priester Hanna Jallouf werd afgelopen zondag samen met twintig andere christenen ontvoerd door militanten van Al-Nusra, een gewapende groepering gelinkt aan Al-Qaeda. Het is niet duidelijk waar de christenen zijn of wat hen te wachten staat.

“Heeft de Here God Syrië verlaten?” vraagt Hanna zich af. “Nee, natuurlijk niet. Hij is erbij. Zonder Hem zouden veel meer van ons zijn omgekomen. Door het gebed van christenen in Syrië en wereldwijd, bestaat er nog steeds een kerk in Syrië. Christenen leven nog. Ze bidden, vasten, bezoeken en bemoedigen elkaar. Ik heb respect voor de mensen die blijven.”

* Hanna heet in werkelijkheid anders. Om veiligheidsredenen wordt haar echte naam niet vermeld.

Bron: Open Doors

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons