Christelijke organisaties starten petitie Asia Bibi

Jubilee Campaign en SDOK willen dat Pakistaanse katholieke Asia Bibi wordt vrijgelaten

in Christelijk Nieuws

De christelijke mensenrechtenorganisaties Jubilee Campaign en SDOK zijn samen met de ChristenUnie en de SGP de petitiecampagne 'Red Asia Bibi' gestart. De christelijke organisaties willen dat de Pakistaanse katholieke Asia Bibi wordt vrijgelaten uit de dodencel en wordt vrijgesproken van godslastering.

Via de website Redasiabibi.nl kunnen mensen hun handtekening zetten. Deze zullen door de christelijke organisaties worden aangeboden aan bestuurders in Nederland en Europa die invloed kunnen uitoefenen op het Pakistaanse beleid, zoals minister Koenders van Buitenlandse Zaken, de Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken (Federica Mogherini) en de ambassadeur van Pakistan.

De christelijke organisaties zijn de petitie gestart omdat het Hof van Beroep in Pakistan op 16 oktober het doodvonnis van Asia Bibi heeft bekrachtigd. De katholieke Bibi, getrouwd en moeder van vijf kinderen, werd in 2010 gearresteerd en ter dood veroordeeld vanwege vermeende belediging van de profeet Mohammed.

Volgens CU Tweede Kamerlid Joël Voordewind is het "diep triest dat in Pakistan een meningsverschil tussen buren kan uitlopen op de doodstraf, enkel door een beroep te doen op de blasfemiewetten". "Ik heb de man van Asia in Pakistan gesproken; hij en de vijf kinderen van het echtpaar leven eveneens in grote angst door verschillende doodsbedreigingen. Door de petitie hopen we de druk op Pakistan op te voeren om Asia alsnog vrij te laten", aldus Voordewind in het Radio 1-programma Dit Is De Dag.

Voordewind wil op korte termijn een hoorzitting voor de Tweede Kamer houden over de onrechtvaardige praktijk van blasfemiewetgeving in Pakistan. Ook de Europese fractie van de ChristenUnie zet zich in voor de vrijlating van de Pakistaanse vrouw. Europarlementariër Peter van Dalen kreeg het vorige week voor elkaar om in het Europarlement met brede steun een debat te voeren over de zaak. De EU heeft naar aanleiding daarvan besloten om komende week de speciale EU-gezant voor mensenrechten, Stavros Lambrinidis, naar Pakistan te sturen om Asia Bibi steun te verlenen.

Jubilee Campaign vindt de veroordeling van Asia Bibi een stuitend voorbeeld van de schending van mensenrechten én van oneerlijke rechtspraak. "Asia is ter dood veroordeeld, terwijl ze zich niet schuldig heeft gemaakt aan godslastering', zegt Albert Koop, jurist bij Jubilee Campaign die zich bezighoudt met Pakistan. "Ze heeft slechts haar geloof verdedigd tegenover haar collega's. Haar zaak is het zoveelste voorbeeld van het feit dat de Pakistaanse blasfemiewetten op grote schaal worden misbruikt om persoonlijke conflicten op te lossen."

Bron: Katholiek Nieuwblad

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons