Bisschoppen op zoek naar nieuwe visie seksualiteit

Paus Franciscus: 'Als een homo op zoek is naar God, wie ben ik dan om hem te veroordelen?'

in Christelijk Nieuws

De bisschoppensynode over het gezin die zondag in het Vaticaan begint, past in het plan van paus Franciscus om de Rooms-Katholieke Kerk te hervormen. In zijn eerste interview na zijn aantreden in maart vorig jaar zei hij dat de kerk uitnodigender moet zijn en dat de priesters begripvolle pastores moeten zijn en geen koude, dogmatische bureaucraten.

(imported body)

Juist op het gebied van de seksualiteit, waar de kerkelijke leer sterk afwijkt van de opvattingen van zeer veel katholieken, is een hervorming nodig. Bisschop Gerard de Korte van Groningen-Leeuwarden zei deze week dat de kerk "geen geestelijke leiding meer geeft". Hij verwacht dat de bisschoppen zullen proberen de katholieke leer zo te herformuleren dat "de mens van nu weer echt wordt bereikt". De Korte is overigens niet in Rome. Namens de Nederlandse kerk gaat de aartsbisschop van Utrecht, kardinaal Wim Eijk.

De paus heeft zelf ook aanzetten tot een andere visie gegeven. Zo nam hij het vorig jaar op voor homoseksuelen. "Als iemand homo is, naar God zoekt en goede intenties heeft, wie ben ik om hem te veroordelen", zei Franciscus.

Aan de synode nemen ongeveer 250 mensen deel, vooral (celibatair levende) bisschoppen, maar ook een aantal echtparen. Ter voorbereiding stuurde het Vaticaan een lijst vragen naar de parochies. De Nederlandse bisschoppen hebben de antwoorden niet vrijgegeven, maar hun collega's in Duitsland wel. De Duitse katholieken vonden dat de kerk ver verwijderd is van de realiteit. Ook bisschop Johan Bonny van Antwerpen, net als De Korte geen deelnemer, hield zich niet stil. Hij pleitte voor meer ruimte voor homo's, mensen die zijn gescheiden en mensen die ongehuwd samenwonen.

De synode eindigt op 19 oktober. Die dag wordt paus Paulus VI zalig verklaard. Hij vaardigde in 1968 de encycliek Humanae Vitae uit, waarin katholieken het gebruik van voorbehoedmiddelen werd verboden. Dat verbod heeft er volgens velen toe geleid dat mensen de kerk de rug toekeerden.

Bron: ANP

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons