Bijbel in modern Perzisch

Perzisch is een van de oudste talen ter wereld

in Geloven

In Londen en Istanbul is onlangs een nieuwe Bijbelvertaling in het Perzisch gepresenteerd. Dit meldt Open Doors. Perzisch wordt ook wel Farsi genoemd.

Zendingsorganisatie Elam Ministries heeft achttien jaar aan de Bijbelvertaling in modern Perzisch gewerkt. Farsi is de officiële taal van Iran, Afghanistan en Tadzjikistan. Het is een van de oudste talen ter wereld.

Tateos Michaelian
Het vertaalwerk werd ‘het Michaelianproject’ genoemd, naar Tateos Michaelian, de bekendste Bijbelvertaler uit Iran. Hij werd twintig jaar geleden doodgeschoten. De weduwe van Bijbelvertaler Tateos Michaelian, ontving het eerste exemplaar van de nieuwe Bijbel, samen met andere familieleden van Iraanse christenen die vanwege hun geloof gestorven zijn. In Iran zijn vrijwel alle christelijke activiteiten, zoals evangelisatie, Bijbelcursussen en het uitgeven van Bijbels en christelijke lectuur illegaal. Zeker als dat in het Perzisch gebeurt.

Ondanks de beperkende maatregelen is het er een doel gesteld om de komende drie jaar 300.000 exemplaren van de Bijbel in het Perzisch te verspreiden. Iran staat op de negende plaats op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Het land telt naar schatting 450.000 christenen. De meerderheid heeft een moslimachtergrond.

'Staatsgevaarlijk'
Geregeld worden er christenen opgepakt vanwege hun geloof. Zo heeft een Iraanse rechtbank onlangs nog drie christelijke voorgangers veroordeeld tot zes jaar cel, omdat ze ‘staatsgevaarlijk’ zouden zijn. Het gaat om de voorgangers Behnam Irani, Matthias Haghnejad en Silas Rabbani. Irani kreeg eerder een gevangenisstraf opgelegd. Hij werd in december 2006 gearresteerd en in 2011 veroordeeld tot zes jaar cel.

Alle drie zijn tegen hun veroordeling in beroep gegaan. De organisatie Christian Solidarity Worldwide (CSW) is bezorgd over het lot van de drie, mede omdat ze in gevangenissen ver van hun familie zitten.


Bron: Hetgoedeleven

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons