'Bijbel in Gewone Taal' verschijnt vandaag

Koning Willem-Alexander neemt eerste exemplaar van nieuwe vertaling in ontvangst

in Geloven

Vandaag verschijnt de 'Bijbel in Gewone Taal', een nieuwe bijbelvertaling uit het Hebreeuws, Aramees en Grieks die in 'gewone, dagelijkse mensentaal' is geschreven. Koning Willem-Alexander zal het eerste exemplaar van de vertaling in ontvangst nemen. Hij zal dit doen in het World Forum in Den Haag, tijdens een gevarieerd programma met sprekers, muziek en theater.

Jaap van Dorp, vertaler en coördinator van de laatste fase van het project, is tevreden: "We hebben hard moeten werken, maar hebben onze deadline gehaald. Vooral de laatste maanden was de druk heel hoog." Vanaf vandaag, 18:00 uur start de verkoop van de nieuwste editie van de bijbel.

Woedend
Waar in de Nieuwe Bijbelvertaling ruim elfduizend verschillende woorden zijn gebruikt, staan er in de Bijbel in Gewone Taal nog geen vierduizend, zo meldt het dagblad Trouw. Zo spreekt de Nieuwe Bijbelvertaling over Gods toorn, razernij, woede, kwaadheid of boosheid, waar God in 'gewone taal' enkel woedend, (erg) kwaad of (heel) boos is.

Geen barrière meer
"Het is de eerste Bijbelvertaling in Nederland waar ‘duidelijkheid en begrijpelijkheid’ voorop staat," zegt specialist Oude Testament, Roelien Smit. "Door de Bijbel in Gewone Taal is er geen barrière meer om tot de inhoud van de Bijbel te komen. Er worden duidelijke keuzes gemaakt om een zo duidelijk en begrijpelijk mogelijke, en toch mooie, krachtige en goedlopende tekst te maken. Dat is nog niet eerder gedaan." 

De overhanging van de Bijbel in Gewone Taal aan Koning Willem-Alexander is live te volgen bij 'Tijd voor MAX' op NPO 2, vanaf 17:35 uur. Klik hier om de live-uitzending online te bekijken.

Bron: ANP / Trouw 

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/ZTw0xhGUEvM?rel=0" frameborder="0" width="560" height="315"></iframe>

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons