Bachdag in Amersfoort vol hemelse muziek, aardse voordrachten en unieke Bach Bijbel

Gratis concerten en vraagtekens bij Bachs geloofsbedoelingen

in Mediatips

Vandaag is Amersfoort een dag lang één groot warm Bachbad. Veel kerken stellen hun deuren open voor zo'n vijftig (voornamelijk) gratis concerten en lezingen rondom klassieke muziekgenie Johann Sebastian Bach. Topmuzikanten, koren en solisten geven act de présence. Waar in de ene kerk een verre Bach-nazaat vragen stelt bij de geloofsbedoelingen in Bachs muziek en teksten, is ergens anders 'de Bijbel van Bach' te bewonderen die vol onderstrepingen en aantekeningen staat.

Een Bachfestival voor een breed publiek. Stad Amersfoort is er trots op. Op zaterdag 11 oktober is het Bachdag met tientallen concerten in vrijwel alle kerken en kapellen in de binnenstad. Allemaal gratis toegankelijk, behalve de uitvoeringen in de St. Joriskerk. Daar krijgt de bezoeker voor 20 euro twaalf uur lang onbeperkt toegang tot alle uitvoeringen die daar tussen 10.30 tot 22.30 uur plaatsvinden met onder andere organist Jan Jansen, jazz-musicus Bert van den Brink en projectkoor Eemland.

Drogbeelden
Het tachtig pagina's tellende programmaboek van de Bachdag gaat niet alleen over concerten. Er zijn bijvoorbeeld ook drie Amersfoortse kunstenaars die de hele dag ‘live’ kunstwerken maken op grote schildersezels. Radiopresentator van 'Geen Dag Zonder Bach’ en verre nazaat van de Barokcomponist zelf, Govert Jan Bach, houdt om 14:00 een verrassende voordracht over ‘Drogbeelden van Bach’. Govert Jan weerspreekt hierin de vanzelfsprekendheid waarmee mensen er van uitgaan dat Bach gedreven werd door een grote religieuze drive voor God.

Bach Bijbel
Een ander geluid is te horen in de Lutherse Kerk waar gedurende de hele middag een programma rond de heruitgave van 'de Bijbel van Bach' wordt gehouden. De Bijbel die bij Bach op zijn werktafel lag, is bewaard gebleven en verschijnt in zogenaamde facsimile-heruitgave: een volledige, getrouwe kopie van het origineel.

Een groot deel van de teksten die Bach op muziek zette is rechtstreeks uit de Bijbel afkomstig. Dat hij de Bijbel daarbij grondig bestudeerde blijkt uit de strepen onder zinnen, opmerkingen in de marge, gecorrigeerde zetfouten en het toevoegen van ontbrekende woorden uit citaten van Luther.

Op de Bachdag zijn drukproeven van de heruitgave te zien, de echte uitgave is bijna gereed, en deskundigen geven toelichting. Dit zeer kostbare project maakt het mogelijke om uiteindelijk zelf ook in bezit van 'de Bijbel van Bach' te komen. Houdt rekening met een prijs ver in de duizenden euro's.

Bron: BachdagAmersfroot.nl & Bachbijbel.nl / Foto: wiki / Bach Bijbel

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons