'Waarom was dat Bifi-worstje verboden?'

Faouzi Chihabi in gesprek met Elsbeth Gruteke

in Mediatips

De Belgisch-Marokkaanse ex-moslim Faouzi Chihabi kwam er pas acht jaar geleden achter dat hij 'niet zo'n plezante jeugd heeft gehad'. Zijn vader stierf jong en hij groeide op bij een oom en tante in Antwerpen. Daar moest hij op de Koranschool teksten uit het hoofd leren. 'Ik werd op m'n hoofd geslagen als ik de Korantekst niet kende', zegt hij in Onderweg.

Na z'n 16e kreeg hij vragen over de islam: 'Wat gaat God doen met hindoes, boeddhisten en christenen? Die hebben toch de boot gemist. Ook proefde ik stiekem Bifi-worstjes. Dat vond ik toen verschrikkelijk lekker. Maar waarom was dat eigenlijk verboden?'

Na een lange zoektocht ging hij op aanraden van een vriend Jezus' Bergrede lezen. 'Toen gebeurde het meest ongelooflijke: ik ging geloven', aldus Faouzi. 'Ik dacht: dit is waar. God is mijn Vader. Ik kon dat boek niet wegleggen. Ik moest eraan geloven'.
Tegenwoordig vindt hij rust in God en in zijn Italiaanse restaurant in Rotterdam-Feijenoord. Daar geeft hij zogenaamd kansloze jongeren de kans om een ambacht te leren: 'Zo verwerk ik de thema's uit mijn leven'.

Beluister de uitzending van Onderweg d.d. zaterdag 20 september 

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons