Voormalig klooster gesloopt voor spiritueel Vedi-centrum

Nieuw hoofdkantoor Maharishi-beweging - bekend van de Beatles

in Geloven

Het voormalige Franciscanenklooster in Vlodrop (Limburg) mag worden gesloopt. De rechter in Roermond heeft dat bepaald in de rechtszaak die het Cuypersgenootschap en een burgercomité hadden aangespannen tegen de sloop.

(imported body)

De rechter is het met de gemeente Roerdalen eens dat het rijksmonument mag worden gesloopt omdat er geen andere bestemming kan worden gevonden en herstel van het vervallen klooster financieel onhaalbaar is. De kosten zijn geraamd op vele tientallen miljoenen euro's.

Vedische universiteit
Stichting Maharishi European Research University (MERU) is sinds 1984 eigenaar van het klooster en probeert al bijna 20 jaar toestemming voor de sloop te krijgen. De stichting wil op het terrein een nieuwe vedische universiteit bouwen. De leider van de beweging Maharishi Mahesh Yogi ging in 1990 in Vlodrop wonen. Het complex Sankt Ludwig werd het wereldwijde centrum van de spirituele beweging. In 2008 overleed de leider.

MERU heeft tot doel Vedische Kennis aan te bieden aan iedere geïnteresseerde. Veda betekent totale kennis van de natuurwet en bewustzijn. Deze kennis is ooit door zieners in hun eigen bewustzijn ontdekt.

Beatles
De Maharishi begon zijn beweging in 1957 in India. In de jaren zestig groeide zijn populariteit snel, toen The Beatles hem in India volgden. Tegen de uitspraak van de rechtbank in Roermond is nog hoger beroep mogelijk bij de Raad van State.

Bron: ANP / Foto: wiki

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons