Tips van Tijs: hoe praat je met kerkverlaters?

"Wees nieuwsgierig en stel je oordeel uit"

in Mediatips

Hoe ga je als kerkganger het gesprek aan met kerkverlaters, zonder te oordelen? Bij de opnames van Adieu God? heeft Tijs van den Brink gemerkt dat dat best lastig is, maar ook heel waardevol. "Gewoon luisteren kan heel heilzaam zijn voor mensen."

Nieuwsgierigheid is Tijs' belangrijkste drijfveer in de gesprekken met de gasten van Adieu God?. En daarbij is het wel eens belangrijk om "af en toe op het puntje van je tong te bijten. Ik heb een aantal mensen gesproken die het heerlijk vonden om te mogen vertellen waarom ze zijn weggegaan, zonder voortdurend tegengesproken te worden." 

Tijs is natuurlijk geen deskundige, maar kan door zijn ervaring met deze gesprekken wel een aantal praktische tips geven:

  1. Wees écht nieuwsgierig: "Waarom gaat die ander niet meer naar de kerk? Of waarom kan hij niet meer geloven?"
  2. Hoor het aan en laat je oordeel achterwege: "Stel je oordeel eens uit en laat die ander z'n woord doen. Dat is al helend voor veel mensen."

Tijs van den Brink ontmoette voor het programma Adieu God? de afgelopen jaren meer dan veertig BN’ers. 12 van die verhalen zijn gebundeld in een boek. EO Visie interviewde hem naar aanleiding van de verschijning van het boek.

Als journalist moet je afstand houden. Of raakt dit je persoonlijk?
“Vooraf dacht ik dat het programma me niet heel erg zou raken. Dat ik over de meeste vragen van kerkverlaters zelf al had nagedacht in de afgelopen veertig jaar. Toch maakt het wel het een en ander los. Wat opvalt is dat veel mensen teleurgesteld zijn in mooie praatjes of harde oordelen van christenen en dat doet pijn. De belangrijkste les voor mezelf? ‘Kerk, mensen, stel je oordeel uit!’ Dus probeer mensen te dienen, in plaats van over ze te heersen. Dat is zeker in het verleden teveel gebeurd.”

Uitstellen van je oordeel. Dat klinkt vrij eenvoudig. Ben je er zelf goed in?
“Om eerlijk te zijn niet zo heel erg. Ik vind dat knap lastig, al merk ik dat ik door Adieu God? hierin veel heb geleerd. Uitstellen van oordeel hoeft trouwens niet te betekenen dat je alles maar moet laten lopen.

Als ik week na week hoor dat geïnterviewden beweren dat alle oorlogen door religie komen, dan is bij mij de maat ook een keer vol. Dan geef ik tegengas. Want ja, er komen oorlogen door religie, naast heel veel goede dingen trouwens. Maar belangrijker: het is aantoonbaar onjuist dat álle oorlogen door geloof ontstaan.”

Voel jij je op zo’n moment een verdediger van het christelijk geloof?
“Niet per se, ook omdat Adieu God? geen apologetisch programma is. Dan krijg je een heel andere sfeer, een heel ander programma.”

Zou jij daar geschikt voor zijn?
“Ik denk dat ik het minder leuk zou vinden, omdat het heel snel op wiskunde gaat lijken; een spelletje welles-nietes. Ik beweer dit en ander gaat daar dan tegenin. Los daarvan ben ik op m’n best als nieuwsgierig en kritisch luisteraar, die durft te spiegelen…”

En als je dan moet spiegelen: wat heb jij geleerd van de gesprekken?
“Veel mensen zeggen te stoppen met de kerk en het geloof als ze getroffen worden door ellende, viel mij op. Door de emotie kan ik dat begrijpen, terwijl het tegelijkertijd vreemd is. Want door wie is ons beloofd dat we in het leven nooit iets ergs zouden meemaken? Kennelijk zijn veel mensen dat toch gaan denken en eerlijk gezegd geeft de Bijbel ook best vaak aanleiding om dat te denken. ‘Bid en je zal gegeven worden…’ Ik zoek naar manieren om daar goed mee om te gaan en van mij zou daar eens grondig over nagedacht en gepreekt mogen worden.”


Lees het hele interview in Visie.
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons