'Thee met heel veel liefde' helpt

Twee mensen maken thee, maar jij stopt er liefde in. En dat proef je!

in Geloven

Anja is ernstig ziek. Zij is heel bijzonder. Een opgewekte, levenslustige vrouw die duidelijk aanwezig is op de sociale werkplaats waar ze werkt. Martin heeft haar daar leren kennen en ze zijn getrouwd. Verschillende mensen houden een oogje in het zeil. Op een dag valt het op dat Anja wel veel lichamelijke klachten heeft...

De huisarts denkt dat het spierpijn is en oververmoeidheid. Het blijkt kanker te zijn die zelfs uitgezaaid is naar haar botten, lever en hersenen. Doodziek van de chemo besluit Anja te stoppen met de behandelingen. Er wordt een warme plek voor haar gezocht in een hospice. Misschien leeft ze nog een half jaar.

Thee met veel liefde
Anja heeft weleens gehoord dat iemand opgeknapt is in het hospice en vraagt tijdens de opname of zij misschien ook beter kan worden? Het eten gaat moeizaam, drinken ook. Tirza vraagt Anja voor ze haar gaat verzorgen wat ze wil drinken. Warme thee! Tirza maakt thee met veel liefde. Anja glundert. Na drie weken overlijdt ze.

Goddelijk beroep
Iedereen kan thee zetten, maar niet iedereen maakt thee met veel liefde. Het gewone is bijzonder. Omdat je geroepen bent om je werk te doen. Een goddelijk beroep. Ook onder tijdsdruk. Je kunt eraan twijfelen. Als je moe bent, je baan op de tocht staat, je zo ontzettend druk bent, veel zorg en weinig beschikbare tijd, het thuis niet goed loopt, je niet in balans bent. Twee mensen maken thee, maar jij stopt er liefde in. En die proef je!

Tips voor (mantel)zorgers

  • Stel je hart open, laat jezelf raken. Een open oog en open hart raken ook de ander.
  • Doe je werk in afhankelijkheid van God, blijf je ontwikkelen en laat je inspireren.
  • Gevoel voor humor verruimt je hart en verstand.

Joke Overeem – Prins

Joeke Overeem - Prins is directeur van Hospice De Regenboog in Nunspeet.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons