Tangerine: 'Tussen ons is het altijd strijd'

in Mediatips

Geef beide heren een gitaar, en je denkt dat je dubbel ziet. Met hun identieke zangstemmen en droge grappen schopten ze het in het afgelopen tv-seizoen tot huisband van ‘De Wereld Draait Door’. Toch kan het stevig knallen tussen de tweelingbroers Sander en Arnout Brinks, beter bekend als Tangarine.

Arnout (31): “We woonden bij elkaar, maar zijn daar vanwege irritaties mee gestopt. Toen we van de muziek gingen leven en opeens fulltime samen moesten werken, leverde dat soms spanningen op. Die verhuizing heeft ons als duo gered, denk ik. We wonen overigens nog steeds op loopafstand van elkaar, dus kunnen liedjes schrijven wanneer we maar willen. Irritaties zijn er nog steeds, maar doordat we niet meer samenwonen, kunnen we thuis op adem komen.

Ik kan me ook ergeren aan het feit dat ik altijd de telefonische interviews moet doen. Sander is bang dat hij zoiets niet kan, denk ik. Onzin. Hij is wat onzekerder dan ik, en een enorme control freak. Na een optreden vraagt hij altijd net zo lang aan een paar mensen hoe het was, tot hij een kritiekpuntje hoort. Daar gaat ‘ie dan op door. Dan loop ik weg.

Als ik ruzie wil, moet ik Sanders muzikale creativiteit in twijfel trekken. Daar is hij heel gevoelig voor. Gevoelig is hij sowieso, en snel op zijn teentjes getrapt. Toen ik nog geen relatie had, bemoeide ik me wel eens met Sanders relatie. Meestal koos ik partij voor zijn vriendin, want ik kende Sanders onhebbelijkheden. Nou, dan had je een conflict, hoor. Sander moet niet bij dit gesprek zitten trouwens, dat vindt hij niet leuk. Misschien krijg ik achteraf nog wel te horen dat hij dit niet cool van me vindt... Boeit me niks. We zouden openhartig zijn.

Onze broederstrijd is een andere dan de collega-strijd. Als collega’s kan het irritant zijn dat de een meer ruimte inneemt op het podium dan de ander. Maar juist omdat we broers zijn en elkaar zo goed kennen, vinden we ook altijd weer een weg terug. Al zouden we elkaar niet meer kunnen uitstaan, we kunnen altijd samen muziek blijven maken. Ik zou niet weten wat ik anders moet.”
 

Sander (31): “Onze relatie is nu wat gezonder dan toen we samenwoonden, de ruzies zijn minder heftig geworden. Op het podium maken we ook niet zoveel ruzie meer, maar het is wel eens voorgekomen dat we midden in een liedje stopten, omdat het gewoon niet liep. ‘Wat dóe je?!’ Het publiek dacht dat het een geintje was.

Zei Arnout dat we verhuisden omdat het niet meer lekker liep? Haha! Nou, ik vond dat niet. Wij kunnen wel super hard ruzie maken, dat je denkt: ‘Dit komt nooit meer goed.’ Maar de volgende dag is dat weer over. Tussen ons is altijd een strijd gaande, een goede strijd; we willen niet voor elkaar onderdoen. Ik begon met gitaar spelen, Arnout met teksten schrijven. Maar we wilden toen al kunnen wat de ander deed. En toen ik ging trouwen, dacht Arnout: ‘O, dan ga ik ook trouwen.’ Toen hebben we maar een datum geprikt en zijn we tegelijk getrouwd.

Arnout is een taalvirtuoos, eigenwijs en ambitieus. The sky is the limit bij hem. Wel heel positief allemaal, hè? Hij was vast negatiever over mij. Vindt hij mij enorm gevoelig? Onzin. Als ik dat ben, is hij het zéker. Ik ben echt een control freak, Arnout meer een volger. Ik moet de laatste tijd veel opdrukken van de fysio; Arnout doet dat nu ook. We zijn beiden ambitieus, maar Arnout is sneller tevreden. Ik kan minder genieten van een succesje. Dat hangt weer samen met dat control freak zijn. Misschien ben ik wat onzekerder.

Een ruzie met je vrouw moet je uitpraten; wij hoeven dat niet, daar kennen we elkaar te goed voor. We wéten dat het meestal over onzin ging. Juist door wie we zijn, weten we precies wat we aan elkaar hebben, dus ik zou niets aan Arnout willen veranderen. Al schelden we elkaar uit, we weten: ‘Hij heeft een goed hart.’”


Tekst: Wilfred Hermans
Beeld: Dik Nicolai
Bron: Visie 2014, nr. 36

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons