Speciale hulp voor moeders en kinderen in Zuid Sudan

Carla van Weelie bezoekt project van Medair

in Mediatips

Zuid Sudan is het jongste land van de Wereld. In 2011 werd het overwegend christelijke Zuid Sudan na jarenlange strijd eindelijk afgesplitst van het voornamelijk Islamitische Noorden. De bevolking snakte naar rust en vrede. Helaas is dat niet wat er gebeurde.

Politieke machtsstrijd, stammenconflicten en gevechten om de olievelden barstten los. Nu, een aantal jaren later zijn meer dan 1,5 miljoen mensen gevlucht voor het geweld. Vluchtelingenkampen liggen overal rond de grotere steden. Hutjes van doeken, gras en zeil kunnen de mensen niet voldoende beschermen tegen de striemende moessonregens. Boeren kunnen niet zaaien, waardoor de komende maanden de honger zal toenemen.

Carla van Weelie: "Ik ging mee met de hulporganisatie Medair. Het is heel bijzonder hoe zij juist in de brandhaarden van de wereld hulp bieden. In de vluchtelingen kampen geven zij medische hulp en noodrantsoenen. Vooral de kleine kinderen lijden zwaar door de situatie. Medair voorspelt dat als er niet veel meer voedsel voor de allerkleinste komt dat aan het eind van dit jaar 50.000 kinderen zullen overlijden aan ondervoeding. Daarom heeft de veld-kliniek van Medair een speciaal programma om zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven en kinderen tot 5 jaar, extra te ondersteunen. Zij krijgen plumpy nut, een soort eiwitrijke pindakaas om aan te sterken. Vooral diarree is een grote oorzaak van kindersterfte. Ook informatie over hygiëne is dus van levensbelang. Om te voorkomen dat er eind dit jaar een heftige hongersnood losbarst is er nu al veel geld nodig".

Kijk vanmiddag om 17:10 op NPO 2 naar Geloof en 'n hoop liefde 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons