Paus: “Religie geen excuus”

Paus veroordeelt geweld uit naam van god

in Christelijk Nieuws

Paus Franciscus heeft zondag tijdens zijn eendaagse bezoek aan Albanië geweld uit naam van god veroordeeld. “Niemand mag religie als excuus gebruiken voor daden die strijdig zijn met de rechten en waarden van mensen.”

De paus leek te verwijzen naar het brute geweld van moslimterroristen in Syrië en Irak tegen andersgelovigen. Volgens de kerkleider heeft iedereen het recht op leven en geloofsvrijheid.

Tijdens zijn eerste pausreis in Europa buiten Italië haalde de kerkleider Albanië aan als voorbeeld van een land waarin de moslimmeerderheid harmonieus samenleeft met christenen. In Albanië is 60 procent van de bevolking moslim. Slechts 10 procent is rooms-katholiek.

De kerkleider noemde het wederzijdse respect tussen moslims en christenen in Albanië een kostbaar geschenk en een krachtig symbool in de huidige tijd, waarin extremistische groepen verschillen tussen religies aanscherpen en uitbuiten.

Tienduizenden belangstellenden waren op het bezoek van de paus afgekomen in de hoofdstad Tirana, waar hij in een pausmobiel door de menigte reed. Er golden strenge veiligheidsmaatregelen, maar het Vaticaan bagatelliseerde geruchten over jihadistische plannen tegen de paus. De Iraakse ambassadeur bij de Heilige Stoel zei zaterdag dat de Argentijn doelwit is van IS.

De paus werd op de luchthaven ontvangen door premier Edi Rama. Hij bezocht onder meer het presidentiële paleis in Tirana.

In 1967 verbood de stalinistische leider Enver Hoxha elke godsdienst in Albanië en riep de eerste atheïstische staat in de wereld uit. Priesters en bisschoppen werden geëxecuteerd, en kerken verwoest. Na de val van het communisme begin jaren 90 bezocht paus Johannes Paulus II in 1993 het land.

 
Bron: ANP 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons