Paus: het is misschien Derde Wereldoorlog

Oorlog in hoofdstukken uitgevochten met "misdaden, massaslachtingen, vernietiging"

in Christelijk Nieuws

Er is nu wellicht sprake van een Derde Wereldoorlog die in hoofdstukken wordt uitgevochten, "met misdaden, massaslachtingen, vernietiging". Dit heeft paus Franciscus zaterdag gezegd op de Italiaanse oorlogsbegraafplaats Redipuglia, waar werd herdacht dat 100 jaar geleden de Eerste Wereldoorlog uitbrak.

Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk hekelde de "planners van terreur" en de wapenhandelaren die zaken doen met de oorlog. "In hun hart staat geschreven: wat maakt het mij uit?", aldus Franciscus.

In Redipuglia, de grootste oorlogsbegraafplaats van Italië vlakbij de grens met Slovenië, liggen meer dan 100.000 Italianen begraven die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn gesneuveld. "Als ik hier sta, op deze plaats, kan ik alleen maar zeggen: oorlog is gekte", aldus de paus volgens het Italiaanse persbureau ANSA.

De Argentijnse paus van Italiaanse komaf had eerder al verteld dat hij van zijn grootvader "veel verhalen vol leed heeft gehoord". Giovanni Bergoglio vocht tijdens de Eerste Wereldoorlog mee in de Piave-slag tussen Italië en Oostenrijk-Hongarije.


Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons