Openingsdag Nederlandse politiek begint met bezinning

Prinsjesdag 2014: gouden koets, dranghekken, het koffertje èn gebed

in Christelijk Nieuws

Koning Willem-Alexander leest dinsdagmiddag in de Ridderzaal de jaarlijkse troonrede voor ter gelegenheid van Prinsjesdag. De politie in Den Haag verwacht tienduizenden toeschouwers. Om 10:30 start in de Grote Kerk een bezinningsbijeenkomst bijeenkomsten om te bidden voor inspiratie en wijsheid bij de politici, die deze maand weer aan de slag gaan.

De traditionele Prinsjesdagviering op dinsdag 16 september in de Grote Kerk, die vrij toegankelijk is en om 10.30 uur begint, heeft een feestelijk tintje, want het is de tiende keer dat deze ‘interlevensbeschouwelijke bezinningsbijeenkomst’, zoals de naam nu luidt, wordt gehouden. Daarvóór was het een christelijke gebedsdienst. Het thema van de viering is dit jaar: Zachte krachten winnen!

Welwillende sfeer
De bijeenkomst wordt gedragen door een breed palet aan religieuze en humanistische organisaties. Zoals ook voorgaande jaren het geval was, wordt het een gezamenlijk appèl, in overigens welwillende sfeer, op politiek en samenleving voor verdraagzaamheid, vrijheid en respect.

Troonrede
De koning leest vanmiddag in de Ridderzaal de troonrede voor. Hierin presenteert hij de plannen van de regering voor het komende jaar. Naar verwachting zal de koning in zijn troonrede ook aandacht besteden aan de moeilijke internationale situatie, met conflicten in onder meer Oekraïne en het Midden-Oosten.

Na de troonrede zal minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën de miljoenennota voor 2015 aanbieden aan de Tweede Kamer. De hoofdlijnen zijn zoals gebruikelijk uitgelekt. Zo is er na jaren van somber nieuws eindelijk weer wat positiefs te melden: het gaat ietsje beter met de Nederlandse economie.

Kroonbede
Vorige week dinsdagavond vond ook, voor de veertiende maal, de Kroonbede plaats in Den Haag. Deze landelijke, interkerkelijke gebedsdienst met het oog op het nieuwe parlementaire jaar is een laagdrempelige viering voor politici en burgers. De initiatiefnemers van de Kroonbede willen naast bidden voor de overheid, Haagse politici bemoedigen door hen laten weten dat er veel gelovigen zijn die voor hen bidden.

Bidden in de pauze
Ook mensen die zelf bij de rijksoverheid werken, bidden. Bij acht ministeries, tien gemeenten, één provincie en vier waterschappen komen wekelijks 'rijksbidders' samen die in hun lunchpauze dertig minuten bijbellezen en bidden. Er wordt ook maandelijks gebeden voor de overheid en met de overheid in de Residentie Pauzediensten in de Waalse Kerk in Den Haag. Meer info: www.rijksgebed.nl

De NOS houdt een liveblog bij van de gebeurtenissen op deze 200e Prinsjesdag.

Bron: ANP / EA / Foto: ANPFoto

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons