Onvrijwillig alleen

in Geloven

"Ik heb nog nooit een relatie gehad en ben onvrijwillig alleen. Al mijn vrienden en broers en zussen hebben een relatie. Waarom zij wel en ik niet?"

Sommige alleenstaanden hebben ervoor gekozen om alleen te blijven, maar anderen kiezen er niet voor. Het overkomt ze gewoon.

Normaal of abnormaal?

Wat doe je als jouw prins niet verschijnt terwijl je wel een relatie wil? Waar ligt dat aan? Misschien vraag je je af: wat mankeert er aan mij? Ben ik wel normaal? Je twijfelt of er überhaupt ooit wel iemand verliefd op jou zou kunnen worden. Misschien trek je je wel terug en schaam je je dat jij alleen bent. Die gedachten kunnen knagen aan je persoonlijkheid.
Soms lijkt het erop dat je een relatie moet hebben om mee te tellen, tenminste, die indruk kunnen mensen om ons heen geven.

Identiteit

Een belangrijke vraag die we onszelf kunnen stellen is: waarin ligt mijn identiteit? Wie ben ik eigenlijk? Als single kun je het gevoel hebben dat je iets mist, je voelt je onvolledig.  Je identiteit kan (mede) gevormd worden door het feit dat je alleen bent.
In de bijbel wil God mensen laten zien dat wij voor hem waardevol zijn. Alleenstaand of getrouwd. Het maakt voor hem niet uit. In Psalm 139 kun je je lezen dat God elk mensenleven waardevol vindt, en hier van het begin tot aan het eind bij betrokken is. Als je hem toelaat in je leven, mag je je identiteit leren te ontlenen aan hem. Je bent voor God ontzettend belangrijk. Hoe je ook over jezelf denkt of wat anderen ook van je vinden, God vindt je niet abnormaal of half, maar volledig en bruikbaar voor Hem. Single of in een relatie het maakt voor hem niet uit. Je dit te realiseren geeft een andere kijk op het leven. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het verlangen naar een relatie opeens ineens weg is maar het kan wel helpen om ermee om te gaan.

Verdriet

Je zult misschien best wel eens verdrietig zijn of je teleurgesteld voelen omdat je geen partner hebt. Ook met die gevoelens kun je terecht bij God.
De tekst uit Jeremia 29:11 kan je helpen je gedachten weer op Hem te richten: ‘Hij (God) heeft mijn geluk voor ogen en niet mijn ongeluk en Hij heeft een hoopvolle toekomst voor mij.’ Hij heeft een hoopvolle toekomst voor je!

Als je graag een partner zou willen, kun je hier actief mee aan de slag gaan. Er zijn talloze mogelijkheden. Het is belangrijk om op plekken te komen waar je andere mensen kunt ontmoeten. Je kunt dan denken aan een sportclub, vereniging of kerk, maar het kan natuurlijk ook via internet.

Focus

Hoewel het goed is om zelf actief bezig te zijn met het ontmoeten van andere mensen, is het belangrijk om niet te erg gefixeerd te raken op het vinden van een partner. Je kijkt dan steeds naar dat ene dat je mist en daardoor merk je de mooie dingen die er gebeuren niet eens op. Het is misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer er een beetje ontspannen mee om te gaan. Je mag aan God ook hulp hierbij vragen. God bij je wil zijn en je elke dag weer bemoedigen.

Auteur: Janny van Nederpelt

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons