'Noord-Holland meest vrijzinnig'

in Christelijk Nieuws

Noord-Holland wordt de meest vrijzinnige provincie van het land genoemd. Het boek ‘De kop in de wind’ van Erik Jan Tillema pleit ervoor dat deze bewering klopt: 'in deze provincie was de vrijzinnigheid wijdverspreid en goed georganiseerd'.

(imported body)

Het boek is op 31 augustus in Enkhuizen gepresenteerd ter gelegenheid van het 110-jarig bestaan van de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten in Noord-Holland (VVP NH). ‘De kop in de wind’ zoomt in op de geschiedenis en ontwikkeling van de vrijzinnigheid in de provincie en probeert zo boven tafel te krijgen waarom Noord-Holland zo vrijzinnig is.

Tillema deed twee jaar lang historisch onderzoek naar het verleden van met name de VVP in de provincie en haalde veel vergeten informatie boven tafel. Hieruit blijkt dat de verbondenheid met de vrijzinnigheid in de provincie groot was. Veel hervormde gemeenten onderhielden een relatie met de VVP en steunden het financieel. Hoewel de georganiseerde vrijzinnigheid tegenwoordig kleiner is geworden, blijft de openheid richting de vrijzinnigheid bestaan.

Maar hoe komt het dat de vrijzinnigheid juist hier zo groot is geworden? Tillema spreekt over een vrijzinnige volksaard: de nuchterheid en de zelfredzaamheid van de Noord-Hollanders zijn de ideale voedingsbodem voor vrijzinnigheid. Die volksaard is in de loop van eeuwen ontstaan en is ook nu nog aanwezig waardoor de provincie zich met recht de meest vrijzinnige provincie van het land mag noemen. 

Bron: VVP

Foto: BeverlyLR

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons