Noodhulp moeilijk door bijgeloof over ebola

in Mediatips

‘Er is in West Afrika veel bijgeloof en onwetendheid over ebola. Bij het verlenen van noodhulpen moeten we daarom veel aandacht besteden aan voorlichting.’

Dat zei Jelte van Wierden, hoofd noodhulp van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, dinsdag in Dit is de Dag.

Naast de voorlichting over de ziekte is er volgens Van Wierden ook een groot probleem bij de lokale gezondheidszorg. ‘ We moeten de hele medische infrastructuur opnieuw opbouwen, want de ziekenhuizen zijn dicht of kunnen de stroom zieken niet aan.’

Goed besteed
Door de toename van het aantal brandhaarden in de wereld heeft de regering besloten om dit jaar 100 miljoen euro meer uit te trekken voor noodhulp. Tot 2017 is er 570 miljoen euro meer te besteden voor noodhulp. ‘Het is moeilijk om aan te geven welk percentage van dit bedrag verkeerd terecht komt. We controleren heel streng waar het geld wordt uitgegeven en er gaat niet meer dan enkele procenten verloren.’

Beluister hier het gesprek met Jelte van Wierden in Dit is de Dag.
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons