Mensenrechtenprijs voor Centraal-Afrikaanse priester

in Christelijk Nieuws

De Centraal-Afrikaanse katholieke priester Bernhard Kinvi is door Human Rights Watch met de Alison Des Forges mensenrechtenprijs onderscheiden. "De prijs wordt jaarlijks aan vier 'onvermoeibare voorvechters van de mensenrechten' toegekend, die zich met buitengewone moed voor de meest weerlozen hebben ingezet", verduidelijkt Human Rights Watchdirecteur Kenneth Roth.

De mensenrechtenorganisatie looft de priester in het bijzonder voor zijn inzet voor de bescherming van de burgers in zijn land, ongeacht hun geloofsovertuiging. Daardoor heeft hij volgens de organisatie het leven van honderden moslims gered.

Bernhard Kinvi leidt de katholieke missie en een ziekenhuis in Bossemptele, in het noordwesten van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Bij de gevechten tussen de Selekamilities en de anti-Balakamilities waren zowel christenen als moslims slachtoffer van het geweld. Zo werden er in Bossemptele tachtig moslims gedood door een anti-Balakamilitie. Te midden van dat geweld probeerde Bernhard Kinvi in zijn missie een veilig toevluchtsoord te bieden. 

De andere winnaars van dit jaar zijn de Noord-Koreaanse dissident Shin Dong-hyuk, de Indiase arts M.R. Rajagopal en de Jemenitische voorvechtster van de vrouwenrechten Arwa Othman, die bekend is door de strijd tegen gedwongen huwelijken in Jemen. 

Bron: Kerknet

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons