Libanese christenen wapenen zich tegen IS

in Christelijk Nieuws

Libanese christenen nemen voorzorgsmaatregelen voor een mogelijke invasie van het leger van de Islamitische Staat, nu de groepering aanhoudend gebieden in Irak en Syrië blijft terroriseren. Bewapende mannen hebben stelling genomen in de bergen in het grensgebied met Syrië om een eventuele aanval af te kunnen slaan.

"We weten dat wanneer ze komen, ze rücksichtslos onze kelen zullen doorsnijden", zegt een van de mannen, meldt Associated Press. 

Het is de eerste keer sinds het eindigen van de Libanese burgeroorlog dat burgers zichzelf bewapenen. Het grootste deel van deze wapens is afkomstig van Hezbollah. De christelijke militie geeft te kennen dat het hun niet interesseert daardoor de interne spanningen op kunnen lopen omdat in hun ogen de externe dreiging zo groot is dat deze vorm van zelfverdediging noodzakelijk is.De Libanese presidentskandidaat Samir Geagea heeft zich uitgesproken tegen IS, en roept de bevolking op als eenheid sterk te staan. "IS is een tumor die groeit in Syrië en Irak en nu nog voornamelijk daar actief is, maar verdreven kan worden wanneer we via een Arabische alliantie onze krachten bundelen. De historie toont aan dat we niet bang hoeven te zijn voor hun intimidaties". 

IS heeft tot op heden geen grote aanwezigheid in Libanon, maar her en der duiken hun zwarte vlaggen op.

Tevens werd de de met graffiti aangebrachte spreuk 'IS zal het kruis breken' op een kerk in Tripoli aangetroffen. Daarnaast heeft IS acht Libanese militairen gegijzeld; twee daarvan zijn intussen onthoofd. De Libanese ambassadeur in Groot-Brittannië, Tom Fletcher, verstuurde deze week het twitterbericht dat er "steeds meer concensus in de regio ontstaat om de IS buiten Libanon te houden".

Bron: IKON

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons