Gedenkplaat aanslag Joods Museum Brussel onthuld

in Christelijk Nieuws

'In Memoriam'. Op een goudkleurige gedenkplaat staan de namen van de vier slachtoffers van de aanslag op het Joods Museum in Brussel.

Daaronder de tekst in het Frans, Engels en Nederlands: ,,die op een laffe manier op deze plek door een terrorist vermoord werden op 24 mei 2014 om 15u39''.

Dinsdag werd de gedenkplaat onthuld, enkele dagen voordat het museum zondag weer de deuren voor het eerst opent sinds de dodelijke aanslag. De dag is niet toevallig gekozen: het is de Europese dag van de Joodse Cultuur.

Een zwaarbewapende man, vermoedelijk oud-Syriëganger Mehdi Nemmouche, drong het museum binnen en schoot vier personen dood: twee medewerkers en een stel uit Israël.

De aanslag is het personeel niet in de koude kleren gaan zitten. Sommigen durfden weken niet terug te keren, vertelt secretaris-generaal van het museum, Norbert Cige. ,,Het was zeer moeilijk.''

De beveiliging is opgeschroefd met onder meer politiebewaking en vanaf de opening wordt het publiek gecontroleerd voordat het naar binnen mag. Ook krijgt de entree een metaaldetector, maar dat gebeurt pas als er een reconstructie van de aanslag heeft plaatsgehad.

Cige betreurt het dat het open karakter van het museum moet worden aangepast. Maar het doel van de moordenaar om het joodse leven in Brussel onmogelijk te maken, is niet bereikt en daarom gaat het museum open, aldus Cige.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons