Expositie 'Geloven in Amsterdam' van start

Friso Kooijman: “Ik wil religieuze overtuigingen positief belichten”

in Mediatips

Hij deed de fotovakschool en studeerde af in ‘documentaire'. Geïrriteerd door de eenzijdige –voornamelijk negatieve- berichtgeving over verschillende religies pakte Friso Kooijman zijn camera en ging de straat op en de gebedshuizen in. Dit resulteerde uiteindelijk in de expositie ‘Geloven in Amsterdam’ welke vanaf vandaag te zien is in de Maarten Luther Kerk in Amsterdam-Zuid.

De expositie ‘Geloven in Amsterdam’ draait om hoe mensen in Amsterdam hun geloof beleven. Hoe ben je op dit idee gekomen? 
“Op een avond zat ik het nieuws te kijken en toen was er –voor de zoveelste keer- weer eens een bericht over verschillende ‘gelovigen’ die met elkaar in conflict waren. Ik zat met m’n vriendin op de bank en zei ‘ik geloof het gewoon niet. Ik geloof niet dat religies alleen maar oorlog en bomgordels zijn’. Toen zei zij: ‘Ga er dan eens wat aan doen.’ Ik heb toen m’n camera gepakt en ik ben de gebedshuizen in gegaan. 6 jaar lang heb ik de tijd genomen om te kijken of het geschetste beeld in de media klopte”,

Wat heb je aangetroffen?
“Vriendelijke mensen, een gevoel dat je welkom bent. Er was nooit iets te merken van haatgevoelens naar andere gelovigen. Geen negativiteit en al helemaal geen ruzie en oorlog. Ikzelf werd ook altijd hartelijk ontvangen. Nergens achterdocht of boze gezichten. Natuurlijk werd er wel gevraagd wat ik kwam doen met m’n camera maar na m’n uitleg was altijd alles prima. Ik heb heel veel gezien wat totaal niet klopt met het beeld dat de media schetst.”

Wat is de grootste overeenkomst –welke je zelf hebt ontdekt- tussen de verschillende religies?
“De verschillende godsdiensten doen eigenlijk allemaal hetzelfde, ze hebben alleen een andere uiting. De één gelooft in God, de andere in Allah maar uiteindelijk geloven ze allemaal in een hogere macht, in een God. De uiting verschilt; de ene godsdienst doet meer aan aanbidding en viering waar een andere religie bijvoorbeeld veel meer nadruk legt op het organiseren van discussies over de samenleving.”

Geloof je zelf in (een) God?
“Ik ben zelf niet gelovig. Ik ben er niet mee opgegroeid en ik heb er in die zin nog steeds niks mee behalve dat het me intrigeert en dat ik het interessant vind hoe mensen het beleven. Ik kijk zonder masker naar alles wat er om me heen gebeurt.”

Wat is het dan dat jou triggert om dit op de gevoelige plaat vast te leggen?
"Ik heb het idee dat gelovigen – of ze nu christen, boeddhist, moslim of hindoe zijn- altijd in hokjes worden gestopt. Vaak is dit onterecht en ik kan daar gewoon niet tegen. Ik kan niet tegen onrecht. Negatief zijn is altijd zo makkelijk. Ik ben op zoek naar die fijne momenten, ik wil de andere kant laten zien. Vaak weten mensen ook gewoon heel weinig van andere geloven. De katholieke kerk is zo’n voorbeeld. De media bericht alleen maar over seksueel misbruik en dit is nu zo ongeveer het enige beeld wat er in de wereld is als men aan deze kerk denkt. Ja ik vind ook dat mannen van kinderen af moeten blijven maar de katholieke kerk heeft ook een hele goede en mooie kant en deze wordt vaak niet belicht.

Wat wil je met deze documentaireserie bereiken?

“Ik wil de verschillende godsdiensten positief belichten en binnen Amsterdam wil ik de dialoog op gang brengen. De fotoserie laat zien hoe een ieder het geloof op zijn/haar manier beleefd."

De fotoserie 'geloven in Amsterdam' is vanaf 26 september t/m 30 oktober 2014 te zien in de Maarten Luther Kerk in Amsterdam-Zuid. Deze expositie is de eerste expositie van een serie in diverse Amsterdamse gebedshuizen.

Voor meer informatie, klik hier.
*Bovenstaand gesprek is een fragment uit een interview met Friso Kooijman, gehouden in oktober 2013.


Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons