Europees Hof verwerpt kerkwet

Kerken hebben recht op een schadevergoeding

in Christelijk Nieuws

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EVRM) heeft Hongaarse evangelische en andere kerken in het gelijk gesteld van wie begin dit jaar de status als kerkgenootschap ontnomen werd door de regering op grond van omstreden wetgeving.

(imported body)

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EVRM) heeft Hongaarse evangelische en andere kerken in het gelijk gesteld van wie begin dit jaar de status als kerkgenootschap ontnomen werd door de regering op grond van omstreden wetgeving. De negen kerken hebben daarbij recht op schadevergoeding. De geplaagde regering overweegt nu zijn mogelijkheden hierop te handelen.

Fidesz
De kerken waren op het hof afgestapt nadat Fidesz, de politieke partij van premier Victor de 'wet op het recht van vrijheid van geweten en godsdiensten' had doorgevoerd en vervolgens slechts 32 van de 300 geloofsgemeenschappen erkenden als zijnde een kerk. Het hof verklaarde dat dit inging tegen het recht op 'vrijheid van vergadering en vereniging'.

Hongarije 
De Hongaarse regering  verwerpt de uitspraak van het EHRM en vindt dat het veranderingen in het kerkelijke recht negeert, die door het Hongaarse Constitutionele Hof zijn goedgekeurd. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de negen kerken ervan beschuldigd te zijn betrokken bij de geruchtmakende zaak om internationaal aandacht te trekken. "De eisers waren uit op financieel gewin", zegt het ministerie, verwijzend naar de uitspraak van het hof in Straatsburg dat er schadevergoeding op tafel moet komen. De uitspraak zou verder de zoveelste zijn in een serie aanvallen op Hongarije, geleid door 'bepaalde groeperingen, die tegen het land zijn'.

Maar critici, onder wie voormalige dissidenten, herkennen in de wetgeving het communisme van weleer, toen kerken toestemming van de regering nodig hadden om te kunnen functioneren.

 

Bron: IKON/Uitdaging

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons