Dood... en dan?

Denk jij er ook wel eens aan?

in Geloven

Twee van de vijf Nederlanders gelooft dat er leven na de dood is . Van die twee gelooft de ene persoon dat er een hemel is. De ander staat symbool voor alle andere mogelijke opties en geloven. Al die meningen over leven na de dood kunnen je overweldigen. Hoe vind jij je weg? Door wie laat jij je beïnvloeden? Of denk je misschien liever helemaal niet over na over leven na de dood?

Christenen staan er om bekend dat ze in de hemel geloven. Een plek waar je bij God leeft. Hoe dat er precies uit ziet? Niemand kan het je in detail vertellen. Wel zijn gelovigen het er over eens dat de hemel een geweldige plek is. Omdat alles wat het leven zwaar maakt, zoals pijn, ziekte, ruzie en verdriet, er ontbreekt. Predikant Dick van Keulen verwoordde het in zijn eigen woorden: ‘Dick gaat straks niet dood. Dick gaat verhuizen.’

Bewijs
Is er bewijs dat God bestaat? Als je wilt, kun je overal tekenen voor het bestaan van een Schepper vinden. De ongekende schoonheid van de natuur, de geniale complexiteit van het menselijk lichaam, het verlangen van elk mens naar zingeving enzovoort. Is er bewijs voor een leven na de dood? Als je het wilt zien: genoeg. Bijvoorbeeld de aangeboren intuïtie in elk mens dat de dood en ziekte onnatuurlijk is. En dat je voelt dat je bedoeld bent om te leven.

Geloof
Toch is het vooral een kwestie van geloof. Durf je die ene persoon te vertrouwen die vanuit de dood is teruggekomen en vertelt over de liefde van God voor jou? Die vertelt dat je eeuwig kunt leven? Deze persoon, Jezus zegt bijvoorbeeld: ‘wie in mij gelooft zal leven en niet meer sterven’.

Voorbereiding
Ons leven hier op aarde is slechts een fractie van het leven dat eeuwig duurt. Je zou kunnen zeggen dat het leven hier en nu een voorbereiding is op het eeuwige leven. Hoe bereid jij je voor op een leven na de dood? Welke personen mogen daarin jou helpen zoeken?

Wil je meer weten over wie God is en wat hij voor jou kan betekenen? Bekijk het artikel: Ik wil God in God geloven of ga naar de de gratis cursus Wie is God.

(bron: RKK-onderzoek 2006)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons