ChristenUnie overweegt een nieuwe beginselverklaring

De volwassenendoop zou ketterij zijn volgens het huidige beginselverklaring

in Christelijk Nieuws

De ChristenUnie (CU) gaat mogelijk over op een nieuwe beginselverklaring. De huidige is geen vriendelijk signaal naar de katholieke en evangelische stemmers. Dit meldt Trouw.

Sinds twee jaar zijn evangelische en rooms-katholieke christenen welkom bij de partij. In het beginselverklaring van CU staan alleen teksten die rooms-katholieke en evangelische christenen voor de borst stoten.

De teksten in het beginselverklaring van de ChristenUnie bevat 17e eeuwse orthodox-gereformeerde teksten waarin staat geschreven dat de rooms-katholieke mis 'vervloekte afgoderij' is. De volwassendoop, die gebruikt wordt in evangelische kerken, wordt 'ketterij' genoemd. 
Deze teksten staan in de zogenaamde Drie Formulieren van Eenheid, waar de beginselverklaring van CU naar verwijst. 

Onomstreden
Het partijbureau wil zich wat meer gaan richten op de apostolische geloofsbelijdenis. Deze geloofsbelijdenis is in alle kerken 'onomstreden', meldt de partij. De Drie Formulieren van Eenheid zullen niet helemaal geschrapt worden door de grote rol die het speelt in de achterban van de ChristenUnie.  

Joël Voordewind
Tweede Kamerlid Joël Voordewind begon twee jaar geleden een debat, omdat hij in zijn boek opriep om de teksten uit de beginselverklaring te schrappen.
Voorzitter van het partijbureau, Menno van Hulst, zegt dat de discussie nog nooit zo heeft geleefd als nu."Deze discussie is theoretisch. Voor veel leden staat of valt de partij niet met deze geschriften. En Voordewind is het levende bewijs dat evangelicalen niets in de weg wordt gelegd."
De discussienota zal de komende maanden besproken worden binnen het CU, zowel landelijk als provinciaal. 


Bron: Trouw

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons